Meteor o delfíním sanatoriu, první webové stránce a záludném stínu

6. srpen 2022

Poslechněte si:

  • 01:25 Ošetřují si delfíni rány?
  • 08:43 První webová stránka
  • 14:41 Jak v přírodě neobtěžovat živočichy?
  • 21:52 Dokonalý střelec z indonéské džungle
  • 26:40 Není stín jako stín
  • Sherlock Holmes a záhadný hlas

Hovoří meteorolog Martin Novák, strážce přírody Ondřej Vítek nebo biolog Jaroslav Petr. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. V roli Sherlocka Holmese a Johna Watsona Svatopluk Beneš a Jiří Císler.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Ošetřují si delfíni rány?

Delfíni u korálového útesu

Každý člověk dobře ví, kde se mu dostane lékařské pomoci. Máme nemocnice, polikliniky nebo sanatoria. Zvířata žijící ve volné přírodě nic takového nemají. Zranění se jim ale nevyhýbají. Některé druhy si ale přesto umí poradit.

Vědci pozorovali delfíny, jak se shromažďují na určitém místě u korálů, tvoří fronty a spořádaně a postupně se o korály otírají. Jakoby věděli, že jde o něco důležitého. Výzkum ukázal, že si léčí rány. Jak přesně? O tom hovořil biolog prof. Jaroslav Petr.

První webová stránka

Timothy Berners-Lee, známý jako tvůrce World Wide Webu

Dnes si bez internetu a webových stránek neumíme představit život. Když hledáme vlakové spojení, kontakt na úřad nebo třeba fotku Titaniku, můžeme vše najít během sekund. Tento velký rozvoj civilizace ale začal nenápadně 6. srpna 1991.

Před 31 lety totiž Timothy Berners-Lee spustil v ženevském CERN první webovou stránku pro veřejnost. Jeho motivace ale byla čistě vědecká. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Jak v přírodě neobtěžovat živočichy?

Srnka

Když někdo zvolá „Hele, támhle je srnka“, může si být prakticky jist, že právě přišel o možnost ji i nadále sledovat. Srnku tím vyplaší a ta uteče. Člověk ale dokáže obtěžovat živočichy i méně křiklavými způsoby. Třeba při fotografování.

Pronásledování motýlů kvůli nejhezčímu záběru nemusí dopadnout dobře. Strážce přírody Ondřej Vítek upozorňuje, že za obtěžování se dá považovat jakákoli aktivita, po které je živočich nucen opustit svou pozici.

Dokonalý střelec z indonéské džungle

Lovit se dá mnoha různými způsoby. V pražské zoologické zahradě ale žije ryba, jejíž lovecké schopnosti vás udiví. Ryba si vyhlédne na břehu oběť, nabere vodu, vystrčí hlavu nad hladinu a vodu prudce vystříkne.

Kobylka sedící na listu je sražena přímo do vody, kde ji ryba bleskově sežere. Celá akce trvá snad jen sekundu. Nikoho nepřekvapí, že se ryba jmenuje stříkoun lapavý. Představil nám ho ředitel pražské zoo Miroslav Bobek v četbě ze své připravované knihy Ryšavý knihovník a další zápisky ředitele zoo.

Není stín jako stín

Žena sedící na pláži ve stínu stromu

Dělá to každý. V parném létu vyhledává stín, aby unikl pálivým slunečním paprskům. Je to ale únik úplný? Stíní například vzrostlý strom stejně jako zeď domu? Martin Novák z Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem tvrdí, že ne.

V některém stínu je nižší v jiném vyšší teplota. Záleží na tom, co stíní, a hlavně, jak je teplé okolí. A řeší meteorologové nějak podmínky ve městech v souvislosti s probíhajícími a očekávanými změnami klimatu?

Sherlock Holmes a záhadný hlas

Sherlock Holmes vždy využíval vědecké postupy. Není tedy divu, že se tato postava objevuje i v Meteoru. Autory téměř tří desítek případů byli buď spisovatel Rudolf Čechura nebo hlavní redaktor Meteoru Josef Kleibl.

Čtěte také

Zveme vás k poslechu kriminálního případu, ve kterém nahlédneme do mysli geniálního detektiva. Příběh se jmenuje Sherlock Holmes a Codex Euricianus. K poslechu je jako stream mezi 6. a 13. srpnem 2022.

Účinkují: Svatopluk Beneš, Jiří Císler, Antonín Hardt, Jan Řeřicha, Ludmila Vostrčilová a Radan Rusev. Scénář Rudolf Čechura, píseň Petr Skoumal, Jan Vodňanský, režie Jan Uhrin. Premiéra 4. ledna 1986.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související