Meteor o blikající pavučině, masorýži a tečení vody do kopce

12. říjen 2024

Poslechněte si:

  • 01:07 Jak se rozmnožují rostliny?
  • 09:55 K čemu slouží blikající pavučina?
  • 18:18 Založení Státního zdravotního ústavu
  • 23:20 Může téct voda do kopce?
  • 34:20 Budeme jíst masorýži?
  • 41:10 Jak by mohl vypadat mimozemský život?

Hovoří botanička Helena Štorchová, hydrogeolog Zbyněk Hrkal nebo genetik Jan Pačes. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Z knihy Vesmírníček 2 Petra Brože čte Jan Battěk.

Jak se rozmnožují rostliny?

Koniklec (ilustrační foto)

Uprostřed květu jsou tyčinky, dalo by se říct klučičí pohlavní orgány, které vyrábějí pyl. A když se třeba pomocí větru nebo hmyzu dostane tento pyl na holčičí pohlavní orgán jiné rostliny, tzv. pestík, pylové zrno začne prorůstat pestíkem až k vajíčku. Pak tam vyšle buňky a dojde k oplození. Výsledkem je vznik semínka. Z něj pak může vyrůst další rostlina. Jenže Helena Dr. Helena Štorchová z Ústavu experimentální botaniky AV nás přesvědčila, že je vše mnohem zajímavější i složitější, než to vypadá.

K čemu slouží blikající pavučina?

Co všechno dokáží pavouci?

Představte si pavučinu, která bliká. Když přijdete blíž, zjistíte, že nebliká samotná síť, ale hmyz, který je do ní lapen. Sameček světlušky je kousnut pavoukem a svým blikáním nechtěně přivolává dalšího samečka. Biolog prof. Jaroslav Petr popsal objev nové strategie pavouků. Ti dokáží samečka přinutit, aby blikal jako samička a lákal tak další kořist. Jak to pavouci dělají?

Založení Státního zdravotního ústavu

Jako na zavolanou přišla nabídka pomoci od Rockefellerovy nadace. Jednání, která zahájila v Paříži v květnu 1919 Alice Masaryková, pokračovala v Praze a New Yorku a vyústila v létě 1921 smlouvou mezi československým ministerstvem veřejného zdravotnictví a Mezinárodním zdravotním úřadem Rockefellerovy Nadace. Koncem roku 1922 začala výstavba budov. Zákon o zřízení Státního zdravotního ústavu Republiky československé schválil parlament dne 12. října 1925, slavnostně otevřen pak byl počátkem listopadu téhož roku. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Může téct voda do kopce?

Říční tok

Nesmysl, řeknete si. Gravitace udává směr i vodě. Jenomže obrátit tok řeky by se mohlo hodit lodní dopravě. Přesně tak zněl úkol, který dostal čínský inženýr Qiao Weiyo od svého císaře. Psal se rok 984 a lodě nedokázaly překonat místa, kde byla rozdílná výška hladin. Weiyo nad problémem dlouho přemýšlel, a nakonec přišel s geniálním nápadem. Inspiroval ho projekt nepotopitelné lodi, která připomínala všem dobře známý Titanic.

Budeme jíst masorýži?

Zní to podivně, ale maso a rýži lze spojit do jediné pochutiny. Zkusili to jihokorejští vědci, kteří se zabývají pěstováním laboratorního masa. Sice už dnes umíme množit svalové buňky, ale k chutnému soustu má jeho struktura daleko. Co takhle vypěstovaným masem obalit rýži? A tak vznikla masorýže, kterou v Meteoru představil dr. Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV.

Jak by mohl vypadat mimozemský život?

Jak si představit život ve vesmíru?

Byli bychom schopni mimozemský život rozpoznat? Pokud si totiž představíme něco skutečně divného – třeba žijící oblak energie ve hvězdách nebo živý organismus o velikosti planety či celé galaxie – je dost možné, že bychom něco takového neoznačili za živé. Na durhou stranu inteligentní život by se od našeho příliš lišit nemusel. Nad tím se zamýšlí Vesmírníček 2, naučná kniha, kterou si mají přečíst rodiče spolu s dětmi. Vychází v nakladatelství Knihy Dobrovský. V Meteoru z knihy čte Jan Battěk a na doplňující otázky odpovídá autor knihy dr. Petr Brož z Geofyzikálního ústavu AV.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo na portále mujRozhlas.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.