Merkur: Autora geniální stavebnice poslali komunisti k soustruhu

Nejznámější česká stavebnice vznikla téměř před sto lety z poválečné nouze o hračky. Továrnu ale jejímu majiteli a geniálnímu vynálezci sebrali. Stavebnici Merkur, se kterou si hrají celé generace, vynalezl před necelou stovkou let Jaroslav Vancl. Narodil se 31. července 1890 v Benátkách nad Jizerou, kde jeho otec vlastnil menší strojírenský podnik. Byl nejstarší ze čtyř synů.

Vyučil se v tátově dílně a pak se vydal na zkušenou do světa. Po skončení první světové války si založil vlastní firmu Artesia a živil se vrtáním artézských studní a děr do železa. Dobře se mu ovšem nevedlo. Pak doslal jiný nápad – hračky!

Právě hraček byl v poválečném Československu totiž velký nedostatek. Předchůdce Merkuru, stavebnici Inventor, představil Vancl už v roce 1920. Jednotlivé plechové dílky se tehdy spojovaly pomocí háčků (obdobně jako dnešní stavební lešení) a u dětí si velkou oblibu nezískaly.

Háčky nahradily šroubky a matičky

Vancl se však nevzdal a v roce 1925 přišel s inovací, kde háčkový systém nahradily šroubky a matičky. Nová stavebnice s barevně lakovanými díly, která dětem umožnila přiblížit se reálnému konstruování, dostala i nový název – Merkur. Slavila velký úspěch a stala se i výborným vývozním artiklem.

Během druhé světové války byla výroba omezena, ale po jejím skončení se opět rozjela. Přišel ovšem neslavný únor 1948 a znárodnění. Výrobu převzal Okresní průmyslový podnik Police nad Metují. Počátkem 50. let byla zrušena soukromá firma pana Vancla a výroba se stala součástí Okresního kombinátu v Broumově.

Ve své bývalé továrně pracoval u soustruhu

Panu Vanclovi, zakladateli slavné značky, se komunisté odvděčili po svém – nejenže musel odevzdat továrnu a opustit byt, ale soud mu dokonce nařídil splatit všechny faktury za materiál, který si objednal ještě jako ředitel. To však z vlastních peněz nezvládl, tudíž si „dluh“ musel odsloužit. Až do svých 80 let tak pracoval jako soustružník ve své bývalé továrně.

Co všechno a jaké druhy stavebnic se vyráběly? Co říkal na stavebnici svět? A kdo vlastní značku dnes a kde najdete Muzeum stavebnice Merkur?

Základem stavebnice Merkur jsou pásy a profily různých tvarů a délek z lakovaného ocelového plechu se sítí předvrtaných otvorů s roztečí 1 cm. Dílky se spojují šroubky a matičkami. Stavebnice obsahuje i další součástky: hřídele, ozubená i neozubená kola, někdy i kladky, buldozerové pásy, dokonce i elektromotorky. Umožňuje tak stavbu realistických konstrukcí a různých strojů.

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související