Merkur – hračky se zásadním vlivem na český průmysl

26. leden 2019

Kovové dílky, šroubky a nekonečná kreativita jsou základem úspěchu stavebnice Merkur, která patřila po řadu desetiletí k nejoblíbenějším československým hračkám.

Výrobce této legendární hračky ale krátce po sametové revoluci zkrachoval. Dnes má Merkur našlápnuto dobýt trh vzdělávacích pomůcek, které žáky a studenty přivedou k technickému vzdělání. 

Resuscitace 

Řadě zavedených českých firem se po revoluci a přechodu do tržního hospodářství nepodařilo uspět a přežít. Něco takového potkalo i výrobce Merkuru, který v roce 1993 zbankrotoval. Jaromír Kříž ale firmu odkoupil, během tří let obnovil výrobu a tuto českou hračku zachránil.

„Měl jsem zájem o součástky výrobce Merkuru, ale tato firma byla v likvidaci, tak jsem si některé stroje pronajal a zaměstnal lidi,“ vzpomíná Jaromír Kříž, který připomíná také klíčový zákon o restitucích pro malé a střední firmy, který společně s Janem Petroffem prolobbovali. 

Vozítko, které přinesl do studia majitel Merkuru Jaromír Kříž

Postupně výrobu stavebnic doplnila výroba elektrických vláčků v poměru 1:45, tzv. nulky. „Ty naše vláčky mají výhodu, že jsou kovové a nikoliv z plastu, který je křehký. Naše systémy jsou zajímavé, protože zlepšují vztah studentů k technickým oborům a vzdělanosti,“ vyzdvihuje Kříž pocit z práce s kovem. A právě pomůcky pro výuku jsou podle majitele Merkuru budoucností společnosti. 

Spása průmyslu a techniky

To, že je v Česku důležité podporovat technické vzdělávání, slyšíme už několik let a podle Jaromíra Kříže jsou právě jejich pomůcky klíčové. Přivádí totiž děti k technickému vzdělávání tím, že si teoretické znalosti mohou na jejich modelech také ověřit. „Žáci se naučí konstruovat, vymýšlet a inovovat. To je klíčová dovednost.“

A Jaromír Kříž odkazuje na období první republiky, která prý vliv takovýchto stavebnic potvrdila. „Tehdy Jaroslav Vancl – který založil Merkura – prosadil to, že se naše stavebnice dostala už tehdy do škol jako povinná učební pomůcka, a to v době krize. Díky Merkuru se tehdy mnoho dětí vydalo cestou techniků, řemeslníků a vědců.“ A právě toto si za cíl klade i současný majitel Merkuru. 

Kromě známého případu vynálezce kontaktních čoček Otto Wichterleho Jaromír Kříž připomíná také české-německého držitele Nobelovy ceny za fyziku Petera Grünberga za objev jevu obří magnetorezistence, jenž umožnil výrobu pevných disků s kapacitou řádu gigabytů. „Jeho tatínek ho právě na Merkuru vedl k technickým oborům, a když mu město Plzeň, kde jako malý žil, udělovalo čestné občanství, tak právě Merkur sám označil za rozhodující faktor, který jej nasměroval do technických oborů.“ 

"Čočkostroj" Otty Wichterleho ze stavebnice Merkur

Bude Merkur učit? 

Právě proto teď Jaromír Kříž – po vzoru svých předchůdců – považuje za klíčové prosadit kolekci učebních pomůcek Merkur Education. Navíc tomu nahrává i současný nedostatek odborníků v technických profesích, což nejen podle majitele Merkuru ohrožuje budoucnost celého českého průmyslu. Aktuálně proto vyjednává se školami, kraji i městy, protože mnoho škol začíná technickou výuku zkvalitňovat.

„Co slyším, to zapomenu. Co vidím, si pamatuji. Co si vyzkouším, tomu rozumím,“ cituje Jaromír Kříž čínského filosofa Konfucia a doplňuje o vlastní rozšíření: „Když si to z Merkuru postavíš, tak spoustu nových věcí a řešení objevíš, novým technickým a technologickým věcem se naučíš. A až absolvuješ školu, tak v konkurenci obstojíš, protože se všemu naučíš.“

Jaromír Kříž vysvětluje, jak může Merkur pomoci v technickém vzdělávání

A odezva je zatím pozitivní. „Například Rakousko už má od nás vybrané výukové pomůcky a je to jednodušší než u nás. V Rakousku totiž pro školy zajišťuje pomůcky jedna firma, která spolupracuje i s pedagogickými fakultami, kde se učitelé naučí využívat takovýchto pomůcek technického vzdělávání.“ Pro představu se jedná například o programovatelnou minilinku, CNC frézy, převodovky a další prvky, které slouží k lepšímu pochopení fyziky, mechaniky a elektromechaniky.

V Česku ale takový progres jako v sousedním Rakousku, co se vybavení škol moderními pomůckami týká, není. A to Merkur na jejich vývoji spolupracoval s Technologickou agenturou a Akademií věd. Majitel Merkur Toys Jaromír Kříž vidí problém právě v systému, kterým mohou ředitelé objednávat učební pomůcky, a dodává i zkušenost, kdy zaplaceno za ně dostali až rok a půl po dodání pomůcek.

Zájem o jejich výukové pomůcky je ale podle Jaromíra Kříže enormní, budoucnost Merkuru rozhodně ohrožena není a hrát si s ním budou i další generace.

Pořad je součástí série o úspěšných československých byznysových projektech. Další postupně najdete ZDE >>

autoři: Robert Břešťan , dog
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.