Fenomén Merkur: Jiří Mládek nasbíral dvě a půl tuny stavebnic. Na výstavu do Nového Strašecí přivezl kolotoč, čočkostroj i kafemlejnek

8. únor 2019 08:22

V mansardě rakovnického Muzea TGM a v Muzeu Nové Strašecí je k vidění dvojvýstava Fenomén Merkur. Legendární hračka patří k výbavě dětských pokojíčků už dlouhé desítky let. Je tak slavná, že o ní Inka Rybářová natočila i písničku.

Sběratel Jiří Mládek jako dítě po Merkuru marně toužil. Pod stromečkem ho nikdy nenašel. „Já jsem z toho byl vždycky takovej posmutnělej, ale řekl jsem si: Mládku, až jednou budeš velikej, tak si uděláš velikou radost, koupíš si toho největšího Merkura a začneš stavět,“ vzpomíná na začátky své sběratelské vášně Jiří Mládek. Teď má svoje království na chalupě ve stodole. Jeho sbírka čítá obrovské množství stavebnic i modelů, které vlastnoručně postavil.

Na výstavě v Muzeu Nové Strašecí uvidíte exponáty, které se týkají historie slavné stavebnice. Najdete tam i její předchůdce, ale také třeba reklamní kolotoč, který býval ve výloze hračkářského obchodu. Na policích je vystavena řada unikátů. Najdete tam poštovní známku Merkur i tiskárnu postavenou z Merkuru. „Samozřejmě číslo jedna je Wichterleho čočkostroj,“ ukazuje Jiří Mládek na nenápadný přístroj, který vynálezce kontaktních čoček Otto Wichterle využil při prvních pokusech. Přístroj postavil ze stavebnice Merkur, kterou zabavil svým synům.

Značku Merkur najdete i na černé lokomotivě, která se prohání po kolejišti v rohu výstavního sálu. „Vláčky začal vyrábět pan Jaroslav Vancl někdy kolem roku 1932,“ vysvětluje Jiří Mládek. Předlohou pro první lokomotivu byla tehdy velmi populární rychlíková lokomotiva Mikádo.

Výstava Fenomén Merkur má dvě části. Kromě Muzea v Novém Strašecí můžete navštívit i mansardu Muzea TGM v Rakovníku. „Obě výstavy spojuje to, že v každé místnosti je veliká herna pro děti,“ usmívá se Jiří Mládek. „V Rakovníku najdete množství velkých modelů, které jsem postavil jako je Petřínská rozhledna nebo ruské kolo.“  Obě části výstavy můžete navštívit do 17. března 2019.

Spustit audio