Manžel ji věznil, syna jí sebrali a ze země musela prchnout. Osudové ženy: Eliška Přemyslovna

3. únor 2024

Eliška Přemyslovna se narodila roku 1292 v Praze v přemyslovské rodině. Původně královnou být ani neměla, nakonec se stala nositelkou přemyslovských tradic a matkou budoucího císaře Karla IV. V útlém věku jí zemřela matka a její otec Václav II. se po několika letech oženil s Eliškou (správně Alžbětou) Rejčkou. Jejich vzájemný vztah byl napjatý nejen v době Eliščina dospívání, ale vlastně po celý život.

Host: historička Eva Doležalová
Účinkují: Ivana Sojková, Tereza Dočkalová, Pavel Soukup, Ondřej Kepka, Pavel Batěk, Josef Pejchal
Připravili: Ivana Chmel Denčevová, Hynek Pekárek
Hudba: Antonín Schindler
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 29. 6. 2018

Po smrti otce se vlády ujal Eliščin bratr Václav III., ale rok poté byl zavražděn, čímž skončil přemyslovský rod „po meči“. Zůstaly jen dcery.

Jedna z nich, Anna, byla provdána za Jindřicha Korutanského, který byl zvolen českým králem. Ale složité období, kdy proti sobě stály šlechtické rody i měšťanské skupiny, klidným poměrům a rozvoji království nepřálo. Východiskem byl sňatek Elišky Přemyslovny s o několik let mladším Janem Lucemburským.

Přišla o syna Karla IV.

Zřejmě to byl vztah vášnivý, ale zároveň i dramatický. Takřka každá krize končila narozením dalšího dítěte. Nakonec jich bylo šest. Eliška byla svým manželem, který ji podezíral ze spiknutí proti němu, dokonce několikrát vězněna.

A těžko si představit osud matky, která přišla o syna: Karla IV. (tehdy se ještě jmenoval Václav) a od jeho tří let ho už nikdy neviděla. Ve svém životě dokonce musela několikrát z českých zemí uprchnout, přesto život zasvětila právě královské tradici. I z dnešního pohledu je možné konstatovat, že byla vlastenkou.

Poslední roky zasvětila víře

Poslední roky zasvětila duchovní a sociální práci, obrátila se k Bohu a snažila se vybudovat charitativní zařízení pro potřebné. Ale ani v tomto ohledu jí osud nebyl příliš nakloněn. Zemřela ve svých 38 letech v roce 1330, na svátek sv. Václava. Pohřbena je ve Zbraslavském klášteře po boku svého otce a bratra.

autor: ide
Spustit audio

Související