Lukáš Kovanda: Ti, kteří předpovídají krizi, si jen budují osobní marketing

11. leden 2019

Česká republika se stále těší z rostoucí ekonomiky a nízké nezaměstnanosti. Ohrožuje něco další ekonomický vývoj?

„Lidé lamentují, že mají v porovnání se Západem nízké mzdy, ale zapomínají srovnat i cenovou hladinu, která je u nás na rozdíl třeba od Německa nebo Švýcarska stále nízká. Například ceny služeb jsou tam stále výrazně vyšší,“ vysvětluje ekonom Lukáš Kovanda, proč na tom Češi nejsou s životní úrovní tak špatně, jak někdy tvrdí. „Ale neříkám, že není co zlepšovat,“ dodává.

Ekonomie neumí předpovědět krizi

Lukáš Kovanda a Zita Senková

„Existuje typ lidí, kteří se živí tím, že neustále věští krizi. Už od roku 2015 od nich posloucháme, že udeří krize a že se budeme mít zase špatně. Ekonomie neumí předpovídat krize, je to mladá věda a v tomto ohledu je na rozdíl od některých jiných věd ještě poněkud nerozvinutá. Kdybychom takovou predikci znali, tak se na krizi připravíme a třeba ji tím vyvoláme i dříve,“ říká v pořadu Jak to vidí Lukáš Kovanda.

Zkázopravci věští z koule

„Tím, že předpovíte, jak se bude pohybovat Jupiter, ho nijak neovlivníte. Ale když předpovíte krizi, lidé na to zareagují, a tím vlastně mění tu prognózu,“ vysvětluje s tím, že ekonomové se mohou maximálně snažit všímat si případných varovných signálů a snažit se je korigovat. „Krize je nahodilý jev, který skuteční ekonomové neumějí předpovídat. A takoví ti zkázopravci, které slyšíme v médiích, že krize na sto procent přijde, jsou lidé, kteří to také neví, ale budují si na tom svůj osobní marketing.“

Další témata rozhovoru: V jaké kondici je česká ekonomika? Prospělo by české republice přijetí eura? Jak došlo k tomu, že loňský rozpočet skončil přebytkem? Proč u nás roste inflace? Čeká nás i letos růst mezd? Co je to spotřebitelský optimismus? Jaké důsledky by mohl mít probíhající americký „shutdown“? Jak se bude dál vyvíjet trh bitcoinu? Jak ovlivní světovou ekonomiku případný divoký brexit?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související