Louis Armstrong. Z dítěte ulice mezinárodní hvězdou

6. červenec 2023

Dnešní výročí je datum úmrtí jednoho z největších hudebníků 20. století. Měl několik přezdívek, čtyři ženy, jeho skladby zná celý svět. Hudba v New Orleans, kde se narodil, zněla všude. Matka nebývala doma, a tak se malý Louis staral i o sestru. Když střílel na Silvestra pistolí jednoho z náhradních otců, zatkli ho a zavřeli do Útulku pro barevné hochy. Panovala tam tvrdá disciplína. Ale taky se tam vyučovala hudba.

Každý si mohl vybrat. Učit se praktickým dovednostem nebo hudbě. Louis Armstrong se okamžitě vrhnul na hraní. Později hrál po hospodách, pak na výletních parnících. Amstrongova druhá žena byla i jeho manažerkou a jeho kariéra začala strmě stoupat.

Satchmo se stal světovou hvězdou

Jedna z jeho přezdívek byla Satchelmouth, což zhruba znamená pytlovitá ústa. Když jel v roce 1932 na návštěvu Velké Británie, redaktor hudebního pořadu ho pozdravil zkráceně Satchmo. Louisovi se to zalíbilo a používal tuhle přezdívku. Satchmo se stal světovou hvězdou.

V roce 1965 navštívil na deset dní Prahu. Odehrál v Lucerně devět zcela vyprodaných koncertů, které moderovali Jiří Suchý a Jiří Šlitr. Stal se symbolem uvolnění, které v 60. letech probíhalo. Jeho nahrávka Melancholy Blues je na tzv. Zlaté desce, která putuje na palubě sondy Voyager jako pozdrav lidstva případným mimozemským civilizacím.

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Petr Vodička
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.