Která první dáma chodila nejlépe oblečená? Elegantní a noblesní byla Hana Benešová, popisuje historička Burianová

7. březen 2023

„Žena s kloboukem musí mít dávku sebevědomí,“ připouští v Blízkých setkáních historička Miroslava Burianová. Klobouky jsou totiž cennými exponáty v Národním muzeu na výstavě První dámy, kterou spolu s kolegy připravuje. Který kousek by ráda měla ve sbírce? Jak se oblékají současné ženy a v čem se styl liší od minulosti? Jak si s módou poradily chudé ženy v období první republiky? Moderuje Tereza Kostková. 

Spravuje sbírku novodobé módy v Národním muzeu, má ráda módu 19. století. S moderátorkou Terezou Kostkovou ji pojí láska ke kloboukům. Sama jeden zdědila po dědečkovi. Klobouk poutá pozornost,“ popisuje historička Národního muzea a odbornice na módu Miroslava Burianová.

V dnešní době musí mít žena s kloboukem dávku sebevědomí. A přidává i tipy, jakým způsobem klobouk v dnešní době nosit. V lóži nebo kavárně si ho žena může nechat, v hledišti divadla raději sundat s ohledem na výhled ostatních. Jako historička si cení klobouku první dámy Hany Benešové, který je i cenným artefaktem v Národním muzeu.

Pátrání nad černobílou fotografií

V souvislosti s výstavou První dámy, kterou připravují odborníci z Národního muzea, zmínila i kuriózní cestu klobouku manželky prezidenta Marty Gottwaldové, který doputoval do muzea. Pochází ze sbírky soukromé sběratelky a původní majitelku prozradila stará černobílá fotografie. Která první dáma chodila nejlépe oblečená? Nejčastěji je vzorem elegance označována Hana Benešová, podotýká historička.  

Jaké slovo určuje dnešní módu? „Je to praktičnost. Propojuje se sportovní styl s městským. Je pohodlnější jít v teniskách než v lodičkách, míní odbornice na módu Miroslava Burianová. To, jak chodíme oblečené, o nás vypovídá, jaké jsme. 

autoři: Tereza Kostková , juk
Spustit audio

Související