Kristina Váňová: Ani dnes není populární říkat, že zlo je zlo a dobro dobré. Kdo to uměl, byli bratři Čapkové

Možná se nad 70. výročím Společnosti bratří Čapků trochu pousmějete. Dřív ale bylo setkání spolku společenskou událostí na nedělní odpoledne. Teď dostanete všechny informace jen jedním kliknutím, navíc v pohodlí domova.

„Není populární říkat, že zlo je zlo a dobro dobrem. Začínáme v tom mít zmatek. Stejně jako za druhé republiky. Už Ferdinand Peroutka tvrdil, že to byl boj o duši národa,“ říká Kristina Váňová z Památníku Karla Čapka a donedávna předsedkyně Společnosti bratří Čapků.


Společnost bratří Čapků
- vznikla v těžké době roku 1947
- nikdy nebyla zakázána
- mezi členy byl i např. František Filipovský
- udržuje duchovní vliv Čapků, podporuje vydávání jejich děl, pořádá přednášky

Potřebujeme „nové“ Čapky

Za druhé republiky sice byly politické i materiální podmínky jiné, ale „ono se to vrací a my potřebujeme lidi, kteří řeknou, že tohle je špatně a to či ono zase zlo. Takové lidi máme v samotných Čapcích a i v lidech kolem nich,“ myslí si Váňová.

Karlovi se podařilo ovlivnit svět

V čem byli bratři jiní než jejich současníci? Teatrolog František Černý tvrdil, že „před Čapkem psali dramatikové o nás, o běžném životě. Karel ale jako první promluvil k celému světu. Určitě se mu to podařilo v R.U.R, v Bílé nemoci nebo ve hře Věc Makropulos.“

Scéna z nastudování hry R. U. R. Karla Čapka (1922)
autoři: lup , Ondřej Kepka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.