Kompaktní disk. Blyštivý disk, který digitalizoval hudbu

Když před 39 lety spatřil světlo světa kompaktní disk, způsobilo to poprask především mezi audiofily. Výroba CD byla zpočátku podobná sci-fi. Poměrně rychle se kompaktní disk rozšířil po celém světě. Nabízel totiž zcela novou úroveň poslechu hudby. Dal se nesčetněkrát kopírovat bez sebemenší ztráty kvality zvuku. Hudební zážitek byl tak dokonalý, až to začalo fajnšmekrům vadit. Ale vše se vyřešilo kvalitní prací při zvukovém mixu. Po 40 letech se ale CD chystá do důchodu.

Ve chvíli, kdy bylo možné na disk začít ukládat data z počítače přes diskovou mechaniku, jeho produkce mnohonásobně vzrostla. Kompaktní disk se stal nutnou výbavou každého, kdo pracoval s počítačem. Díky překotnému vývoji v oblasti informačních technologií se cédéčko po necelých čtyřiceti letech trochu paradoxně již chystá do důchodu.

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Monika Valentová , Ondřej David
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.