Když tě chce, má vždycky čas, říkávala moje maminka. Omeletky Haliny Pawlowské

28. srpen 2021

Téma dnešních Omeletek vystihuje věta: Zas až tak tě nežere! Halina Pawlowská bude mluvit o sebeobelhávání, o platonické lásce a o prozření.

Už je to docela dlouho, co se mi dostala do ruky motivační knížka s názvem Zas tak moc tě nežere. Koupila jsem si ji proto, že mi připomněla mou maminku, která vždy, když jsem se cítila obletovaná, pravila: „Vždycky si pamatuj, že když tě doopravdy chce, tak má vždycky čas a vždycky chuť!“ Když mi můj vyvolený telefonoval, že mu do naší schůzky něco přišlo, tak se mi vybavila mámina slova a bylo mi jasné, že on ten pravý nebude.“

Kamarádka krutou pravdu neunesla

Zas tak moc tě nežere, je dokonale prostá a zároveň stoprocentně vystihující věta pro všechny marné dívčí a ženské naděje. Nelze zapomenout, jak jsem celé dny strávila běháním po naší čtvrti, jen abych jakoby náhodu šla kolem činžáku, kde bydlel Olda Borůvka.

Má mladická pošetilost se dá omluvit, ale zrovna včera mi volala kamarádka, že objekt její touhy jí řekl, že má strašně práce, že s ní nemůže jít v sobotu ani na kávu, a že nejdřív by se mohli vidět asi tak za měsíc. Mé kamarádce je 65 let, a tak jsem si řekla, že unese krutou pravdu a řekla jsem jí: "Myslím, že Karel tě tak moc zase nežere!" A co kamarádka? Nezasmála se. Má kamarádka se urazila.

Nech je dělat ty nedůležité věci!

Kromě mámy mne v dětství dost poučila i její starší sestra, teta Máňa. Řekla, že ona nikdy nechtěla být holkou do nepohody, že chtěla být naopak dámou v pohodě. Jednou jsme byli s mým mužem, tetou a strýcem na nádraží. Já se sápala po kufrech a zjišťovala, odkud vlak jede.

Moje teta mi zašeptala: „Nech je dělat ty nedůležité věci!" Za nedůležité od té doby považuji, jak je uložené nádobí v myčce, zda je vyvezená popelnice, zda je správně zaparkované auto, posekaná tráva a zda se nedrolí omítka. Víc nebudu prozrazovat, aby to muži náhodou neslyšeli a v rámci mužské emancipace se na mě nevykašlali.

Vašek Šanda prozradí, které filmy jsou o neúměrné zamilovanosti. K tématu se vyjádří i Jitka Asterová. Uslyšíte povídku Martiny Furchové Třicet let spolu. Svoji povídku Chci ho! přečte Halina Pawlowská a přidá i recept na sváteční polévku z kuřete.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

Spustit audio