Kdy a jak vysévat trávník?

24. duben 2012
Rada pro tento den

Čas, kdy se vydáváme na naše zahrady a zahrádky právě nastal. Dnešní Rada pro tento den poradí, jak a co dělat s trávníkem.

U většiny trávníků se na ar plochy (100 m2) vysévá 2,5 kg travního osiva, na travnatá hřiště se používá až 3 kg vhodné travní směsi, pro zřídka sečené trávníky stačí 1 kg směsi.

Výsev chce svůj čas
Trávníky vyséváme ideálně na jaře od poloviny dubna do konce května, kdy je půda již teplejší, a přitom ještě dostatečně vlhká. Vysévat lze také od září třeba až do poloviny října v závislosti na počasí. Kdo má automatický závlahový systém, může trávník vysévat kdykoliv ve vegetačním období. Travní směs by měla být na povrch půdy rozprostřena co nejrovnoměrněji. Především u větších ploch je vhodné pozemek připravený k setí rozdělit na menší záhony, třeba natažením provázků.

Tipy a triky
Sejeme pokud možno za bezvětří a do optimálně vlhké, nikoli promáčené půdy.
Posypovým vozíkem vysejeme na plochu nejprve třetinu celkové dávky směsi.
Povrch přehrábneme železnými hráběmi a semeno zapravíme do hloubky jednoho centimetru.
Další třetinu směsi vysejeme kolmo na směr vysévání první dávky (tzv. křížem) a opět povrch půdy přehrábneme železnými hráběmi.Nakonec, opět křížem, vysejeme poslední dávku a povrch utužíme, aby se semena dobře spojila s půdou a mohla z ní brát potřebnou vlhkost.

Včasné zalévání pomůže. Větší plochy utužíme lehkými válci. Menší nebo hůře přístupné plochy ušlapeme. Obujeme si starší boty s hladkou podrážkou, můžeme na ně také připevnit prkénka o rozměru 50x20 cm. Plochu po osetí zaléváme první týden až čtrnáct dnů po malých dávkách několikrát denně. Dostatečnou zálivku poznáme tak, že vizuálně by měl být povrch osévané plochy stále vlhký.

Další užitečné informace o zakládání trávníku najdete v internetovém Receptáři na webu www.ireceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.