Každé opálení znamená poškození genetické informace, varuje dermatoložka

15. květen 2020

„Vitamín D je důležitý pro kostní zdraví, působí preventivně proti některým nádorovým onemocněním,“ vysvětluje Monika Arenbergerová. Slunce ale stačí málo.

„Stačí, když vyjdete s krátkými rukávy na zhruba 10–15 minut a máte dostatečnou zásobu vitamínu D na další dny. Jsou určité populační skupiny, které by ho mohly mít málo, třeba miminka nebo naopak staří lidé. V tom případě ho doporučujeme dodat alimentárně,“ radí specialistka.

Mýty o opálení

„Už dávno neplatí rčení, že kam nechodí slunce, chodí lékař,“ varuje Monika Arenbergerová. „Dnes je hnědá kůže zdravá, jen pokud je natřená samoopalovacím krémem. Každé opálení znamená poškození genetické informace. Takže čím světlejší kůže, tak pro nás dermatology zdravější.“

A taky mladší

To platí pro ty, kdo navštěvují pravidelně solária. „Lehce bych postrašila kožními nádory, ale také to urychluje kožní stárnutí. Způsobuje to přesuny pigmentu, nehezké pigmentové skvrny a také dřívější ukázání se prvních vrásek. Ženy ve 40 letech vypadají na 50,“ upozorňuje v Blízkých setkáních.

Čím kůži přetěžujeme? Je pořád hodně kožních nádorů? Jak se chránit v přírodě či na zahradě? Jak správně aplikovat ochranné krémy?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související