Kateřina Šafaříková: Německo uzavřelo hranice. Deziluze z nezodpovědného českého partnera je velká

24. únor 2021

Hranice mezi Českem a Německem se staly znovu neprostupné. Přísné kontroly, mnohakilometrové kolony kamionů a nervózních pendlerů – taková je realita.  Ochrana lidských životů a zabránění šíření koronaviru má však v Německu naprostou prioritu. Jak se situace promítne do vztahu členských zemí?

Čtěte také

Německo přistoupilo k razantnímu kroku poté, co usoudilo, že je Česká republika kvůli šíření koronavirových mutací velkým rizikem. S obavami také vyhlíží konec nouzového stavu v Čechách.

Podle šéfa svazu německého průmyslu Joachima Langa ale kontroly na hranicích těžce poškodí německé hospodářství a můžou zpřetrhat vazby mezi dodavatelskými řetězci.

Je to tak. Poškozována je celá nová ekonomika, která vznikla kolem otevřených hranic, říká v pořadu Jak to vidí... redaktorka týdeníku Respekt Kateřina Šafaříková.

Konec volnému pohybu

Hraniční přechod v Harrachově

Jak Německo, tak Česká republika jsou součástí schengenské zóny, která odstranila vnitřní hranice. To mimo jiné znamená, že lidé nikde nečekají, zboží jde ze závodu do závodu. Firmy dnes tedy nemají sklady a dodávky se dělají rovnou načas.

Německou uzávěrou se toto všechno velmi komplikuje. Důvody, proč Němci zpřísnili režim na hranicích a přistoupili k razantnímu omezení kontaktů, jsou však pochopitelné.

Němci dali maximálně přednost zdravotní situaci. Snaha zastavit možný nárůst nákazy novým typem koronaviru se stala naprostou prioritou. Ochrana lidských životů má přednost před jakýmkoli ekonomickým odvětvím nebo i před obyčejnou potřebou Německo přejet, popisuje host Dvojky.

Emoce na hranicích

Uzavření hranic samozřejmě vzbuzuje velké emoce. Mezi dvěma státy uvízli lidé, kteří jsou na otevřených hranicích existenčně závislí. Když si uvědomíme, že situace u nás není dobrá, podniky propouštějí, lidé padají do existenční pasti, tak situace dopravců a pendlerů, kteří zatím generovali svůj příjem z obchodování s Německem, je skutečně tvrdá. Na druhou stranu se nelze Němcům divit.

Čtěte také

Je možné, že se aktuální napětí na hranicích promítne i do vztahů jednotlivých členských zemí. Jde o životy. Vlády jednotlivých zemí dělají všechno pro to, aby ochránily vlastní populaci. A Německo je zemí, která epidemiologickou situaci zvládá dobře, naopak její obchodní a historický partner Česká republika je na tom velmi špatně.

To samozřejmě na německé straně vyvolává pocity frustrace, deziluze a naštvání. Němci správně vnímají, že mají vedle sebe partnera, který to jednoduše nezvládá, který ještě nedospěl do situace, kdy by se choval zodpovědně, a vlastně tím pádem neohrožoval samotné Německo.

Podle redaktorky týdeníku Respekt to zřejmě nějakou zlou krev a pachuť v ústech zanechá. V praktické rovině bych se obávala, že Schengen a výhody volného prostoru nepůjdou tak brzy navrátit, jak jsme ostatně viděli u migrační krize před šesti lety, uzavírá Kateřina Šafaříková.

Další témata rozhovoru: blížící se prezidentské volby ve Francii; tenisky v politice a pravidla odívání vrcholných politiků. 

Spustit audio

Související