Kapra s povidly a perníkem vytlačil ten smažený. Za tradicí štědrovečerního menu

24. prosinec 2019

Bramborový salát, kapr, rybí polévka a cukroví, to je vánoční tradice, říká kuchař a cukrář Jiří Šedivý. Na Moravě se dodržuje podstatně více než v Čechách.

„V Čechách to bývá ve 30 %, zatímco na Moravě v 80 %. Překvapuje mě, že hodně tradiční začíná být vepřový řízek. Z ryb se objevují losos, sumec nebo štika. Žije se nám v současnosti dobře, chutě obyvatelstva se mění a chceme objevovat něco nového. Ale tradice je tradice,“ poznamenává kuchař.

03527575.jpeg

Kapr na řízek převálcoval kapra na černo

„Do první světové války byl v Čechách tradiční kapr na černo. Uvařená ryba se polévala černou omáčkou. V ní byla kořenová zelenina, švestková povidla a perník,“ uvádí Jiří Šedivý. „Za první republiky se začaly z Rakouska vracet české kuchařky. Přinesly bramborový salát a řízek. Salát, který se ve Vídni skládal z brambor, cibulky a octa, udělaly daleko bohatší a kapra usmažily,“ vrací se do minulosti štědrovečerní tabule.

Cítíte bahno? Vybírejte menší kusy

Kapr obecný

Mnoho rodin kapra nechce, říkají, že v něm cítí bahno. „Na vině je tučnost. Když máte děti, vybírejte kusy kolem 2,7 až 3 kilogramů. Někdo nechává na rybách kůži, ale tu můžete stáhnout. Z kapra umíme udělat i filety, ale to už chce určitý cvik. Když je kapr dobře připravený a bez kůže, tak může být pro dítě zajímavý a chutný,“ ujišťuje Jiří Šedivý.

Jaké další pochoutky se na stole objevují na Štědrý den?  Jak svléknout z kapra kůže? Více uslyšíte ze záznamu.

Spustit audio

Související