„S Vaškem jsme na Vánoce zápolili, kdo bude mít lepší bramborový salát,“ vzpomíná Dagmar Havlová

26. prosinec 2018

Předvánočnímu nákupnímu běsnění se Dagmar Havlová vyhýbá. Svátky jí po smrti druhého manžela Václava Havla rozsvěcují její vnučky.

„Dárky kupuju celý rok, ale pak je zase nemůžu najít. Schovávám je totiž do skříní – tam, kde je zrovna volné místo,“ směje se hned v úvodu rozhovoru s Marií Retkovou. Adventní nálada je pro ni díky tomu spojená spíš s touhou po usebrání a po sounáležitosti s jejími blízkými. „Těším se na společné sezení u stolu, rozsvícené oči svých vnuček, ale i na kapra a na rodinné povídání,“ říká ve vysílání Nočního mikrofóra.

Salát podle prezidenta

Vánoce, to jsou pro Dagmar Havlovou ale i některé tradiční rituály. Kromě zdobení stromečku a pečení cukroví také velmi ráda připravuje bramborový salát. „S Vaškem jsme zápolili, kdo bude mít lepší. On tam dával uzeninu a jablko, já ne. A musím se přiznat, že jsem vždycky vyhrála,“ svěřuje se smíchem.

Každou neděli do kostela

S vánočními přípravami jí dnes pomáhají i její milované vnučky, desetiletá Sofie a sedmiletá Stella, se kterými svátky každoročně tráví. Vodí je taky do kostela, kam chodí každou neděli. A pokud ji nepřemůže štědrovečerní únava, nevynechá ani půlnoční mši.

Jak se Dagmar Havlová vyrovnávala s rolí první dámy a nepřízní, kterou jí okolí zpočátku projevovalo? Jak vzpomíná na dobu, kdy pečovala o nemocného manžela? Čemu se věnuje dnes a uvidí ji diváci brzy v nějaké nové divadelní nebo filmové roli?

autoři: Marie Retková , and
Spustit audio

Související