Dagmar Havlová se vrací na jeviště. V Její pastorkyni na Vinohradech hraje Kostelničku

16. září 2016

V pražském Divadle na Vinohradech je nově na programu hra Její pastorkyňa od Gabriely Preissové. Složitá hlavní role Kostelničky bývá v českém dramatu výzvou pro vyzrálé herečky. Režisér Martin Františák ji v inscenaci, která má premiéru v pátek, svěřil Dagmar Havlové.

Kostelnička hodila nemanželské novorozeně své schovanky Jenůfy pod led, aby ji zachránila od pomluv a nešťastného života. Jenůfě ale neřekne pravdu. Následuje řetězec bolestných střetů vesnického života.

Na konci je vražedkyně postavena před spravedlnost, dojde ale i ke smíření nevlastní matky a dcery.

Režisér Martin Františák postavil v roli Kostelničky na jednoduchou bílou scénu Dagmar Havlovou. Její černý kostým připomíná lidový kroj. I oblečení ostatních herců evokuje tradiční slovácké oděvy, včetně Jenůfčiných bílých svatebních šatů. Herečka Tereza Terberová v nich slíbí lásku Lacovi v podání Tomáše Dastlíka.

Svěřit herecky složitou roli Kostelničky právě Dagmar Havlové bylo podle režiséra dobrým rozhodnutím. „Přináší to, dle mého, značnou plasticitu postavy a myslím si, že i přirozený oblouk té postavy a srozumitelný oblouk inscenace směrem k dnešku,“ popsal Martin Františák.

„Zkoušení bylo autentické, plné humoru a především si myslím, že bylo hrozně fajn, jak se ujmula své začínající kolegyně a pomohla jí na cestě k roli,“ pochválil spolupráci Dagmar Havlové s Terezou Terberovou.

Čtěte také

Do více než sto let starého původního textu se tvůrci rozhodli příliš nezasahovat, některé úpravy ale byly nutné.

„Samozřejmě jsme si ještě trošku hráli s tím jazykem, který už v textu, který napsala Preissová, měl být jako ve slováckém nářečí. Jeho kvality jsme zachovali, všichni chlapčuci tam zůstali, ale přece jen se někde něco udělalo pro srozumitelnost,“ řekl.

Martin Františák v Její pastorkyni po boku Dagmar Havlové režijně vede i Pavla Rímského, Naďu Konvalinkovou nebo Carmen Mayerovou.

autor: stk
Spustit audio