Jste oběti, nebo si v životě poradíte? I to může ovlivnit zvládání změn, připomíná Jana Tamchynová

2. listopad 2021

Jak zvládat změny v rychlé a neklidné době? Každý reaguje jinak. Co je pro jednoho malá změna, druhého může položit, vysvětluje psychoterapeutka Jana Tamchynová.

Odolnost se dá trénovat. “Když přijdu od kadeřníka, který mi netrefil barvu, a budu říkat, jak je to strašná situace, tak dítě pochopí, že jde skoro o život. Je dobré ukázat pozitivní emoce. Ano, je to můj problém, necítím se tak dobře. Ale vím, co mi pomůže, třeba se proběhnout, dát si kávu, jít si popovídat s kamarádkou,“ nabídla jednoduchý příklad Jana Tamchynová.

Odolnosti se můžeme učit i v pozdějším věku. „Jak zvládáme stres a nečekané změny, záleží i na tom, jak se vnímáme. Jestli jako oběti, na které padají rány osudu nebo lidé, kteří si se životem vždy nějak poradí.“

Ve fázi paniky nevysvětlíte nic

Jak pomoci člověku, když je stres rozjetý? „Ve fázi paniky a úzkosti nevysvětlíte nic. Je důležité pracovat s tělem. Opláchnout se, otevřít okno. Jak dlouho trvá rekonvalescence, záleží na tom, jaký máme temperament, co nás učili rodiče, jakou máme kolem sebe podporu a vzory,“ dodává psychoterapeutka Jana Tamchynová.

„Z šokové situace se člověk dostane v řádu měsíců, pokud je to něco, co nám způsobí traumatický šok, pak je to terapie třeba na roky. Nejhorší je zamrznutí, kdy se v problému zapouzdříme a zůstaneme jen u emocí.“

Proč se lidem v době covidu zvyšují úzkosti? Jaké strategie pomáhají zvládnout šok?

Spustit audio

Související