Připusťte si, že stres patří k životu, doporučuje psycholožka

31. březen 2021

„Stres má v našem životě velký význam. Často se setkávám s maminkami, kterým v těhotenství lékař radí, ať nejsou ve stresu,“ vysvětluje v Blízkých setkáních odbornice.

„Lékaři to myslí dobře, ale vyvolají tím často obavu, že v klidu být nedokáží, a tím se situace zhorší. Podle mě je lepší si prostě připustit, že stres k životu patří a je všudypřítomný“ radí Danuše Jandourková. „Vždy nás budou provázet situace, na které reagujeme. Některé jsou v pořádku a některé nás zatíží nebo rozruší.“

„Rozlišujeme stres akutní, když nás třeba naštve šéf a stres chronický. S akutním stresem se lze vyrovnat poměrně snadno, prostě se vyvztekám a je zase dobře. Horší je ten dlouhodobý, nad kterým nemůžeme jen tak mávnout rukou, například po ztrátě blízké osoby, ten je pro naše zdraví rizikovější,“ uvádí psycholožka.

Stres v pandemii

„Současná stresová situace s pandemií a její prožívání se může také projevit. Hodně ovlivňuje děti, především ty úplně malé, které se teprve učí sociální kontakty. Také teenagery, kteří potřebují své kamarády, své první lásky,“ vysvětluje.

„Často se setkávám s dětmi, které ztrácí o všechno zájem, leží v posteli a nemají podněty ani chuť cokoli dělat. Chybí jim řád a zájmy, které by za běžného fungování měly. I pro rodiče je to velmi těžká situace i v tom, že musí své děti podpořit,“ uzavírá Danuše Jandourková.

Co řeší psychosomatika? Exituje i pozitivní stres? Zvládají stres lépe ženy nebo muži?

autoři: Adéla Gondíková , mis
Spustit audio

Související