Fyzioterapeut Pavel Kolář: Vyřadili jsme z medicíny emoce a to je chyba

11. leden 2021

„Moderní medicína je dnes superspecializovaná. Máme tady tělo a duši zvlášť. A to přetrvává,“ přibližuje v Blízkých setkáních fyzioterapeut Pavel Kolář dnešní pojetí léčby.

„Tak, jako se všechno promítá do pohybu, je vše spojené s emocionalitou. Onemocnění je vždycky spojené s duševním projevem a my jsme vyřadili z medicíny emoce. A ty nejsou jen prožitkem, ale mají enormní dopad na biochemické a molekulární procesy v těle. Emoce zasahuje každou buňku v těle a v medicíně je to něco, co jako by neexistovalo. A to je koncepční chyba,“ ujišťuje lékař.

„Už to, že řekneme větu s nějakou emocionalitou, tak má dopad do orgánů a chemie těla. I mírná stresová reakce má systémový dopad do každé buňky.“

Dopad covidu-19

„Myslím, že v budoucnu budeme mluvit před a po covidu-19. Bude mít dopad na úzkosti a strach. Deprese se ztrojnásobily ve srovnání se stavem před třemi lety. Stejně tak tendence k sebevraždě,“ vypočítává specialista na rehabilitace.

„Bude to mít dopad nejen na naší duši, ale i somatických onemocnění,“ předpovídá.

Kdy a jak se potkal s režisérem Františkem Filipem? Souvisí spolu medicína a umění? Jak se potýká s časem? O čem je jeho nová kniha?

autoři: Tereza Kostková , eh

Související