Důvěru k dětem si vybudujete přes zájem, radí rodičům psycholog Milan Studnička

21. leden 2021

Pro lidskou duši je důležitý pohyb, říká v Blízkých setkáních psycholog Milan Studnička, který byl sám vrcholový sportovec, bobista.

„Pro trenéry dělám hodně přednášek, aby zejména holčičky nehnali do výkonu od raného věku. Děti rády sportují, ale duši tlak na výkon ovlivňuje. Říkám jim, že sice krátkodobě zvýší výkonnost, ale co bude, až se sportem skončí. Dopady jsou obrovské a daleko větší na ženy než muže. Ženy si pak spojují s výkony svou hodnotu. U kluků to nevadí, protože mají v sobě rivalitu.“

Vytvořte dětem psychickou pohodu

Podle Milana Studničky by rodiče měli s dětmi chodit do přírody, na vodu, spát ve spacáku. Ale při fyzickém výkonu by jim měli vytvořit psychickou pohodu. „V ideálním případě by si dítě mělo do šesti let užívat s rodiči, čerpat jejich vnitřní sílu. Stačí pár dětí přátel, nemělo by být zatěžováno dětským kolektivem. Ve školce si vytvoří mnoho různých obranných mechanismů. Navenek vypadají drsně, ale nevnímají sami sebe, protože se musí přizpůsobit svému okolí.“

„Občas jedu do rodin, abych viděl dítě ve svém prostředí. Musím s rodiči komunikovat laskavě, aby se na mě nezlobili, ale měli motivaci to změnit.“ Mnozí si stěžují na pubertu. Psycholog Studnička ji považuje za úžasné období. „Děti se rozvíjí, jsou schopné prezentovat své názory, ale rodiče je nechtějí slyšet. Puberta je vysvědčení rodičovství. Když syn rád hraje hry, měli by se o ně zajímat. Přes zájem vybudují důvěru, a pak dítě dostanou třeba na lyže,“ uzavírá odborník.

Kdy vyjde jeho kniha o výchově? Proč není dobré vychovávat kluky stejně jako holky? Jaký měl ve studiu na hlavě sestřih a proč?

autoři: Tereza Kostková , zk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.