Jožka Valihrach dovoluje vnoučatům líznout si vína. „Snad mě nezavřou,“ směje se vinař

Jožka Valihrach
Jožka Valihrach

Jožka Valihrach je držitelem spousty mezinárodních ocenění a své první víno vyrobil už ve 14 letech, svěřil se Tereze Kostkové v Blízkých setkáních.

„Tatínek měl tenkrát úraz, tak jsem musel. Už v 18 letech jsem získal diplomy a mám je dodnes. Po roce 89 jsem odešel z práce a byl jsem jeden z prvních, kdo si u nás založil vinařství. Ze začátku to bylo těžké a byl jsem rád, že mě rodina podržela. Je to dřina, ale krásná a zaplaťpánbůh za ni,“ říká Jožka Valihrach.

„I moje vnoučata si už smí do vína namočit prst. Snad mě za to nikdo nezavře.“ Co je podle něj nejhorší pohromou pro vinaře? „Když víno zmrzne. Jinak nás trápí špačci a byrokracie.“

Teď je trend autentických vín. Co si pod tím představit? Která vína jsou jeho oblíbená? Má zaměstnance nebo se jedná o čistě rodinnou firmu? Jak si stojí česká vína v mezinárodní konkurenci? Proč nedělá svatomartinská vína?

Spustit audio

Související