Jaké je nejlepší víno? To, co vám chutná, říká degustátor, který ochutnal i ta nejpodivnější na světě

víno
víno

Degustátor, mezinárodní porotce, novinář, učitel a popularizátor vína – to je Luboš Bárta. S vínem procestoval celý svět, napsal o něm několik knih a tisíce článků do časopisů. O víně přednáší od Ameriky po Čínu. Ochutnal nejlepší i nejpodivnější jídla a vína.

„V Česku se za socialismu opravdu dobré víno pilo jen u vinařů. Na Moravě se žilo s vínem bez ohledu na režim. Tam je taky nejhezčí vinařská zábava. Francouzi z toho takovou radost nemají. Pro ně je to obchod. Pro naše vinaře, kteří pracovali v JZD a viničku měli na čtyřech arech, to byl koníček.“

Nejzajímavější víno?

Nejzajímavější víno ale prý ochutnal ve sklípku v Alsasku. „Byl to muškát z roku 1938. Tatínek vinaře věnoval dvě krabice Churchillovi jako poděkování za osvobození Alsaska. On mu pak napsal krásný děkovný dopis. Mají ho tam zasklený. Takový příběh vína je potřeba prožít.“

Luboš Bárta hodnotil víno v řadě zemí světa. „Degustátor nesmí vědět, co ochutnává,“ vysvětluje. „Řeknou nám jenom ročník. To je důležité kvůli barvě. Jeden profesor z Bordeaux měl absolutní paměť. Co ochutnal, to si pamatoval. Zkoušky, které musíme skládat, jsou velmi přísné.“

V letadle víno chutná jinak

Na soutěžích totiž pořadatelé hodnotí i degustátory. „Připravují i chytáky. Třeba 3x stejný vzorek.“ Jednou vybíral vína i při letu do Španělska. „Chuť vína v 10 km nad zemí je jiná než na zemi.“ Od Mezinárodní organizace pro révu a víno v Paříži získal v roce 2014 cenu za knihu Ekonomie vína.

Luboš Bárta

„Viděl jsem, jak se víno prezentuje. Nabízím, jak za stejné peníze získat větší popularitu pro vinařství.“ Jak se vůbec z koníčku stane profese? „Zažil jsem v životě spoustu šťastných náhod. Díky tomu je můj koníček moje povolání. To se povede málokomu. Měl jsem rád víno od mládí, ačkoliv jsem dělal cokoliv.“

Může lobbovat za moravská vína? Touží po víně, které ještě neochutnal? Více uslyšíte v archivu.