Josef Šlerka: Slovensko zažívá očistnou lázeň. Robert Fico je dnes už politická zombie

23. srpen 2019

Z úkladné vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové slovenská policie obvinila zatím pět lidí. Vyšetřování odhalilo propojení mezi organizovaným zločinem a vrcholnou politikou. Proč je to pro Slovensko dobrá zpráva?

Čtěte také

Čtyři z obviněných byli minulý týden obžalováni i z přípravy dalších tří vražd. Jejich oběťmi se měli stát bývalý ministr vnitra a spravedlnosti Lipšič a dva prokurátoři. Kuciakovu vraždu si podle policie objednal vlivný slovenský podnikatel Marián Kočner. Po rozluštění jeho SMS zpráv se ukazuje, že se pokoušel ovlivňovat i slovenské politické špičky.

Slovensko čeká bolestná katarze

Jsem strašně rád, že Slovensko zažívá očistnou lázeň, kdy padají další a další obvinění. Zdá se, že existuje vůle udělat něco s ‚chobotnicí‘, která zasahovala téměř celý stát,“ raduje se v pořadu Jak to vidí mediální analytik Josef Šlerka z toho, že se nenaplnily jeho obavy, že celý případ vyzní do ztracena.

Bude to velmi nepříjemná zkušenost, ale pevně věřím, že na konci bude Slovensko silnější a zdravější, než bylo předtím,“ dodává.

Ján Kuciak byl pohřben ve Štiavniku

S kým si psal Marián Kočner?

V Česku si veřejnost kauzu Kočner spojuje hlavně s Kuciakovou vraždou, ale slovenský podnikatel byl původně zatčen kvůli kauze falšování směnek, která je neméně bizarní. Mezi zásadní důkazy proti Kočnerovi slovenská prokuratura disponuje také šifrovanými záznamy jeho komunikace s řadou vlivných lidí.

Čtěte také

Ukazuje se, že celá řada slovenských politiků lhala o tom, jaký mají vztah s Mariánem Kočnerem, a teď teprve pomalu zařazují zpátečku,“ konstatuje Josef Šlerka. „Myslím si, že odumírající moc Roberta Fica a jeho garnitury se bude ještě snažit vývoj nějakým způsobem zvrátit. Fico je ale dnes už politická zombie, která slovenskou politiku opouští.“

Další témata rozhovoru: Jak se média vypořádala s informováním o koaliční krizi vyvolané sporem o jméno nového ministra kultury? Měl by být ministr spíš odborník, nebo manažer? Proč ekologická aktivistka Greta Thunbergová vyvolává ve společnosti tolik emocí? A je mladá Švédka jen marketingovým produktem PR agentur?

Spustit audio

Související