Josef Šlerka: Kuciakovou vraždou získala slovenská žurnalistika novou šanci

10. leden 2019

Osobnostmi roku 2018 se podle časopisu Time stali novináři, kteří se postavili za pravdu. Jak tragické osudy novinářů ovlivňují tvář světové žurnalistiky?

Mezi novináři oceněnými časopisem Time jako osobnosti roku 2018 jsou například zavražděný saúdskoarabský novinář Džamál Chášakdží, dva věznění barmští novináři pracující pro agenturu Reuters nebo novináři amerického deníku Capital Gazette, v jehož redakci v červnu zabil střelec pět lidí.

Žurnalistika má smysl

Džamál Chášakdží po odchodu do exilu začal otevřeně kritizovat následníka trůnu

„Smrt novináře je vždycky tragická, ale svědčí také o tom, že se prestiž tohoto povolání drží,“ myslí si analytik Josef Šlerka. „Když vám stojí za to zabít člověka – a zvlášť v zemích, kde se normálně lidé nezabíjejí, jako třeba na Slovensku – ukazuje to, že chcete něčemu opravdu zabránit.“

Většina nedávných vražd novinářů měla mít podle ředitele Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky odstrašující účinek: „Svědčí to o tom, že novinářská branže není tak ztracená, jak se nám mnozí snaží namluvit.“

Nová šance pro slovenské novináře

Jednou z obětí organizovaného zločinu se v minulém roce stal i slovenský novinář Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová. Kuciak psal mimo jiné o aktivitách s mafií spojovaných italských podnikatelů na východním Slovensku a o jejich vazbách na slovenské politiky.

„Jejich vraždou získala slovenská žurnalistika druhou šanci spojenou s novou vlnou důvěry v novináře na Slovensku,“ říká v pořadu Jak to vidí Josef Šlerka. Kromě toho navíc po vraždě posílila i vzájemná spolupráce mezi novináři, a to jak na samotném Slovensku, tak na mezinárodní úrovni.

Další témata rozhovoru: Co nového se děje na českém mediálním trhu? Co je pro čtenáře motivací platit za informační obsah? Hrozí úplný zánik tištěných médií? Proč sledovat české novináře na Twitteru? A jaké jsou nové trendy v oblasti sociálních sítí a komunikačních aplikací?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související