Josef Baxa: Mafie má v Itálii hluboké kořeny. Proces s jejími členy sleduji s největším obdivem

20. leden 2021

V Itálii začal největší soudní proces se členy mafie od konce 80. let. Obžalováno je přes 350 lidí včetně politiků, policistů i státních zaměstnanců. Další desítky obžalovaných jsou souzeni ve zrychleném řízení. Kvůli procesu byla postavena i speciální opevněná podzemní budova.

Obžalovaní jsou obviněni z příslušnosti ke kalábrijské ’Ndranghetě, z vražd, obchodu s drogami, praní špinavých peněz, vydírání a zneužití veřejné funkce. Svědčit proti nim má na 900 svědků. Očekává se, že proces bude trvat dlouhé měsíce, či dokonce roky.

Na celý proces se dívám s velkým obdivem a uznáním k italským soudcům a všem, kteří tento proces připravili. Už jen po organizační stránce je to neuvěřitelně rozsáhlá záležitost. Udržet vše pohromadě a dodržet pravidla spravedlnosti je opravdu velký úkol, říká v pořadu Jak to vidí... soudce Josef Baxa.

Nikdy nerezignovat!

r_2100x1400_dvojka.png

Říká se, že mafie v Itálii je neviditelná, ale všudypřítomná. Italská justice má za sebou již několik podobně velkých procesů s mafií. Poslední monstrproces se členy italské mafie Cosa Nostra v Palermu probíhal mezi lety 1986 a 1992.

Mafii zřejmě nevymýtí ani současný proces. Přesto je velmi důležité, aby stát nikdy nerezignoval a nenechal zločin rozkvést.

Podle Josefa Baxy jde totiž o smrtelné riziko. Ve chvíli, kdy mafiánské struktury ovládnou státní strukturu, tak stát přestává být státem a stává se strukturou zločineckou. To je něco, co se nesmí v naší společnosti nikdy stát.

Hluboce zapuštěné kořeny

Jak je vůbec možné, že mafiánské organizace zapustily v Itálii tak hluboké kořeny? Souvisí to jistě s tradicí pevnosti rodin. Struktury jsou zpravidla založeny na pokrevních vazbách, na rodinné historii.

Jakákoli mafie potřebuje vždy mít své mozky a pěšáky. Proto se vždy orientovala na lidi, kteří se cítí ve společnosti ztracení, frustrovaní a odvržení. Žijí v chudobě, nemají žádnou životní perspektivu a mají nižší vzdělání. Proto mafie kvete na jihu Itálie, a ne na severu, který je bohatší a vzdělanější, je přesvědčen host Dvojky.

Vzdělání jako nejlepší imunita

Obrovským problémem je propojení mafiánských struktur se státní správou, s politikou, justicí. Podle výroční zprávy z roku 2017 je kalábrijská mafie ’Ndrangheta přítomna ve všech klíčových sektorech italského politického i ekonomického života včetně státní správy.

Čtěte také

Je známo, že jihoitalská mafie kontroluje obchod s kokainem a jeho dovoz do Evropy z Kolumbie. Její členové se zabývají zbraněmi, paděláním, vydíráním, a proto je pro ně důležité zajistit, aby je nikdo v jejich byznysu nekontroloval a nikdo jim nebránil. Proto musí nějakým způsobem, buďto korupcí nebo zastrašováním, ty, kteří to mají v popisu práce – státní zaměstnance, politiky, policii – ovládnout.

Proti mafii se ostře vymezil papež František, což může být v silně katolické Itálii významné. Nejvýznamnější obranou proti mafii a korupci je ale podle mnohých vzdělání. Bezesporu. Odstranit příčinu je vždy mnohem účinnější. Vzdělaná společnost, kde lidé cítí, že pravidla platí pro všechny, je nejlepší imunitou proti rozšiřování zločinu, uzavírá Josef Baxa.

Další témata rozhovoru: etické otázky právního státu; německý filmový experiment; Soudcovská unie a právo na přednostní očkování; očkovací nacionalismus. 

autoři: Zita Senková , Josef Baxa , opa
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.