Jan Kubáček: Brněnská kauza Stoka bude lokální Itálií 90. let. Otřese řadou politických stran

8. červen 2020

„Ukazuje se, že téměř všichni, kdo kolem šli, u toho byli,“ popisuje brněnskou korupční kauzu politolog. Evropa navíc hlásí, že Česko úplně propadlo v plnění protikorupčních doporučení.

V hnutí ANO skončil jeho místopředseda a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál. Jako důvody uvedl politikaření i odklon hnutí od liberálního pojetí. Jedním z důvodu ale může být i rozsáhlé vyšetřování korupční kauzy Stoka.

Lokální Itálie jak z devadesátek

„Stoka může znamenat takovou lokální Itálii 90. let, kdy začalo prošetřování jedné politické strany a další šest jich fakticky padlo. Protože měly úplně stejný problém,“ uvažuje v pořadu Jak to vidí... politolog Jan Kubáček.

Vyšetřování manipulace se stavebními zakázkami v Brně se táhne od března loňského roku. Mezi obžalovanými je například expolitik Jiří Švahula (dříve ANO) nebo bývalý místostarosta Brna-Ivanovic a bývalý vedoucí investičního odboru v Brně-střed Petr Liškutin (dříve ANO).

Bude to v tom hodně peněz

„Dělá to na mě dojem, že to bude velmi provázaná, velmi složitá a velmi komplexní kauza. Teď se ukazuje, že to cílí do několika politických stran. Díky tomu, že Brno je město velké, bohaté, tak tam půjde o hodně. Bude v tom hodně peněz,“ myslí si Kubáček.

„Ta kauza se potáhne, protože bude velmi složitá na dokazování a složitá na popis všech událostí, které tam údajně měly proběhnout. Ale dělá to na mě dojem, že to může otřást řadou politickou stran,“ říká host Dvojky. „Téměř všichni, kdo kolem šli, u toho byli.“

Česko nejhorší ze 42 zemí

Podle výroční zprávy GRECO bylo Česko loni nejhorší ze 42 zemí v plnění protikorupčních doporučení Rady Evropy. Ta volají po vyjasnění pravidel kolem možného střetu zájmu poslanců, soudců nebo prokurátorů, přijímání darů a dalších výhod nebo pravidel kolem styků s lobbisty.

Země jako Finsko nebo Norsko splnily všech 14 doporučení. „U nás máme spoustu věcí nedořešených. Buď se k nim nevyjádřil soud, a my tak nemáme pravidla hry, interpretaci, nebo jsme je nedořešili formou zákonů. Třeba vztah k lobbistům. To je evergreen posledních 20 let.“

„Náš velký problém je, že často dlouho nic neřešíme a pak přijmeme takovou normu, že se v ní v podstatě nevyzná ani školený právník, často ani soudce. Jsme přebyrokratizovaní. Máme extrémně složitou legislativu. Výsledek je, že soudci napříč republikou rozhodují velmi odlišně.“

Další témata rozhovoru: protikorupční opatření v ČR; konec Petra Vokřála v ANO; brněnská korupční kauza Stoka; odchod lidí z ČSSD; zákon o evidenci majitelů; vyhoštění dvou ruských diplomatů.

Spustit audio

Související