Ještědský štrúdl
V Sobotní kuchařce jsme vysílali recept na Ještědský štrůdl. Kouzlo tohoto receptu (a také názvu) je jen v tom, že je to běžný závin z listového těsta a zvláštní je tím, že se podává teplý a vedle se přidá zmrzlina a kopeček šlehačky. Vše se ozdobí lístky čerstvé máty. Proto Ještědský štrůdl. Recept na jeden "obyčejný" štrůdl najdete po kliknutí na titulek příspěvku.
Ingredience:
400 g polohrubé mouky,
140 g cukru,
200 g Hery,
4 žloutky,
2 lžíce mléka
a polovina sáčku prášku do pečiva.
Na náplň budete potřebovat 6 jablek, skořice, vanilka, vlašské ořechy, 4 bílky a 100 g moučkového cukru.
Postup:
Z mouky, cukru, tuku, žloutků, mléka a prášku do pečiva zpracujeme těsto, z něhož jednu třetinu dáme zmrazit.
Zbývající těsto vyválíme a vyložíme na vymazaný plech. Těsto poklademe šesti nastrouhanými jablky, cukrem, skořicí, vanilkou a ořechy.
Opatrně jej pak potřeme sněhem z bílků a cukru, na který nastrouháme zmrazené těsto. Pečeme 15 až 20 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.
Dobrou chuť!