Jeho máchání levou rukou jsem pečlivě studoval na YouTube, popisuje herec Robert Jašków roli Putina

20. leden 2023

Jak se Robert Jašków připravuje na negativní role? „Každá postava i člověk má dva póly. Kdo je jenom zlý, patří někam do ústavu. O hodných to platí také,“ vyznává se v Blízkých setkáních. Jak se naučil hrát na příčnou flétnu? Co pro něj znamená zpěv? Je moderním otcem? Má raději muzikál, nebo činohru? Jak se dostal k truhlařině? Moderuje Tereza Kostková.  

„Když někoho hraju, tak postavou nejsem ani hodinu před představením a nejsem jí ani deset minut po skončení,“ svěřuje se herec Robert Jašków na Dvojce.

Na divadelních prknech ve Švandově divadle hraje postavu Putina v představení Příliš drahý jed. Hra je divadelní rekonstrukcí vraždy Alexandra Litviněnka. O těchto věcech se musí mluvit, myslí si. Snažím se jít úplně na dřeň.“ Náročné téma, přesto považuje postavu Vladimira Putina za roli jakou každou jinou.

Herec studuje i u videa

Nastudoval jsem si jeho pohyby na YouTube, popisuje tříminutový záznam. Svěřuje se, že z krátkého záznamu se naučil víc než z čtení životopisu. Ty pohyby jsou signifikantní. Jeho máchání levou rukou a pravá ruka přimrzlá u těla. 

Zkušenosti má činoherní, filmové i muzikálové. Profesně se často setkává s negativními postavami. Získal cenu za Smrt pedofila, který přináší příběh z vězeňského prostředí. Našel si mě režisér Ivan Pokorný v Ústí nad Labem. Byla to skvělá zkušenost, vzpomíná na natáčení filmu.

Jak najít a kde hledat protiváhu? Každá postava i člověk má dva póly, myslí si herec. Kdo je jenom zlý, patří někam do ústavu. O hodných to platí také. Stačí, když si člověk vzpomene na své životní situace nebo na někoho v okolí. Ale někdy je těžké někomu ukázat, že člověk není jen blbec.

autoři: Tereza Kostková , juk

Související