Je kašel po covidu nebo v těhotenství něčím specifický? Co je psychogenní kašel? A jak se kašel léčí?

7. březen 2022

„Kašel je obranný reflex, kterým se tělo zbavuje toho, co nepatří do dýchacích cest,“ vysvětluje prof. MUDr. Miloslav Marel, vedoucí Bronchoskopického pracoviště Pneumologické kliniky 2. lékařské fakulty UK. V audiozáznamu popisuje, proč se kašel objevuje hlavně v zimě, co může být příčinou pokašlávání, co je to psychogenní kašel, Jestli je covidový kašel něčím specifický, jak s kašlem souvisí reflux a brániční kýla a kdy se už mluví o chronické bronchitidě.

Nejčastější příčina kašle je nachlazení, běžné virové infekty. Pokud kašel střední intenzity přetrvává víc než týden a běžná domácí léčba nepomáhá, měli byste navštívit lékaře. Lékaře by mělo vždy zajímat:

  • jak hodně kašlete
  • zda je kašel suchý, vlhký nebo štěkavý
  • s čím kašel souvisí

Jak probíhá vyšetření

Kašel může signalizovat i závažné onemocnění. „U kuřáka nad padesát let, který kašle a kašel se nelepší, by měl být lékař obezřetný,“ upozorňuje prof. Marel. Běžnou vyšetřovací metodou je RTG plic a spirometrie.

Další fází vyšetřovacího procesu je bronchoskopie. Jde o endoskopické vyšetření, kdy se ústy nebo nosem do dýchacích cest zavede ohebná tenká hadička, která má na konci kameru. Lékař může nejen prohlédnout dýchací cesty, ale i odebrat tkáň k dalšímu posouzení.

Pravidelné kontroly se vyplatí

Od letošního roku je k dispozici screening rakoviny plic pomocí nízkodávkového spirálního CT. Tento program je určen kuřákům ve věku 55–75 let, kteří kouřili 20 let jeden balíček cigaret denně. S vyšší spotřebou cigaret se rizikový počet let snižuje. „Screening rakoviny plic sníží úmrtnost rakoviny plic až o 26%“, těší se prof. Marel.

Spustit audio

Související