Kašle váš pes hlavně večer a v noci? A nemá náhodou nemocné srdíčko?

28. červenec 2015

Jak poznáte, že je kardiak a jak, že je zle a má už srdeční selhávání? Někdy docela obtížně, někdy je to jednoduché. Tvrdí veterinář Michal Beneš z nemocnice AA-Vet.

„Záleží totiž na tom, jestli je to první epizoda, nebo už máte nějakou zkušenost,“ upřesňuje. Třeba chovatelé kavalírů (Charles kavalír), tedy takzvaní Španělé, mívají zkušenosti bohužel docela bohaté.

„Už jsem se setkal s tím, že jeden z nich měl za sebou tři pejsky, které zahubilo stejné srdeční selhání.“

Ale obecně se dá říct, že hodně záleží na příznacích, jestli jsou pomalé a plíživé, nebo akutní. Na začátku se pes může jen zadýchávat a pozorovat můžete i únavu.

Akutní & chronické příznaky


Mdloba nebo jen spánek?
Pokud se vrátíte domů z procházky, pes padne a spí, tak to asi mdloba nebude. Ale pokud jste venku, pes jde a najednou se mu takzvaně zatočí hlava, je rázem na zemi. To už bude mdloba, krátkodobé bezvědomí. Trvat může jen pár vteřin, ale rozhodně by vás to nemělo nechat klidné. Čeká vás okamžitá návštěva veterináře!

Akutní respirační (dýchací) problémy pak většinou znamenají někdy i fatální selhání srdce, které se musíte řešit hodně rychle. To ve chvíli, kdy třeba omdlí nebo zůstane v bezvědomí.

Mezi plíživé příznaky pak patří kašel, typický více v noci nebo nad ránem. Pes může začít i promodrávat, vykašlávat zpěněnou tekutinu. Nic veselého.

Jak poznáte ten „pravý“ kašel?

Kardiogenní, tedy srdeční kašel, často provází městnané srdeční selhání a může být i prvním příznakem nemoci. „Máme ale spoustu případů, kdy majitelé vůbec kašel nezaznamenají. Ale i takový jedinec se může během jednoho dne rozkašlat tak, že skončí u nás na intenzivní péči.“


Důvody kašle:
Je to zvětšení některých srdečních oddílů, které dráždí dýchací cesty. Svou roli hraje i patogeneze, tedy otok plic, který se kašlem projevuje.

Malí kardiaci

Často to jsou vývojové nebo degenerativní vady. „To jsou ty nejsmutnější případy. Člověk si pořídí štěně nebo kotě, je to krásné malé zvířátko a už má velmi špatnou prognózu do života.“

Některé vady už veterináři umějí operovat, ale jsou to velmi náročné a taky nákladné zákroky. „Když se podaří, tak pak může mít absolutně plnohodnotný život.“

Pokud má zvíře degenerativní vadu třeba chlopní, tak s tím často už moc dělat nejde. „Zatímco některé vývojové vady, jako třeba patentní ductus arteriosus, jsme schopni opravit bez dalších následků pro život zvířete,“ dodává Michal Beneš.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jan Rosák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.