Psincový kašel je něco jako lidská chřipka. A teď řádí úplně všude

13. říjen 2015

Ač se to nezdá, psincový kašel naštěstí nemá nic společného s jiným vážným onemocněním psů, tedy se psinkou. Kromě svého virového původu. Ale i tak to žádná sranda není.

„Je vysoce infekční, postihuje horní cesty dýchací a primárně jde o virózu. Sekundárně se mohou přidat i bakterie. To pak už ale může celý stav zvířete zkomplikovat a přidat se onemocnění dolních cest dýchacích,“ říká veterinářka nemocnice AA-Vet Petra Soukupová.

A chladné podzimní nebo jarní počasí s deštěm a větrem je pro výskyt psincového kašle jako dělané. Psi se nejčastěji nakazí jeden od druhého, kapénkovou infekcí, olizováním společné misky, hračky, v útulcích, na výstavách v psích školkách. A taky ve velkých městech, hlavně na sídlištích.

Jaká je terapie?

Klid a teplo. Stejně jako u lidí. A stejné je to i s dobou nemoci. U zdravých jedinců je to pět až sedm dní, u štěňat, seniorů a jinak nemocných jedinců je průběh obvykle komplikovanější.


Jak léčit psí kašel?
Můžete podávat antitusika na kašel, hlavně jitrocelový sirup a zvýšit můžete i podávání vitamínu C, klidně lidský. Pokud je průběh komplikovanější, je čas na antibiotika, ale to už je na rozhodnutí veterináře.

Pokud se zvíře trápí a kašle víc než zmiňovaný týden, může klidně mít i zápal plic. A to je už pro něj život ohrožující stav. Navíc si lidé psincový kašel často pletou s cizím tělesem v krku, třeba se zpříčenou kostí nebo vdechnutím granule.

„Pes má totiž suchý, dráždivý, dokonce i záchvatový kašel, kdy se zvířátko snaží něco vydávit. Je to obvykle pěna nebo hleny, které chovatelé zaměňují za zvracení,“ vysvětluje Petra Soukupová. Lidé se vystraší a běží k lékaři, mnohdy možná i zbytečně.


Samotný kašel ale taky může znamenat vážnější onemocnění srdce. Veterinář si tak vždy nejdřív poslechne srdce a plíce. Pokud má pochybnosti, čeká čtyřnohého pacienta rentgen a EKG.

I se získanou imunitou je to jako u lidí

Hodně podobné je to i se získáním imunity proti virovému kašli, tedy podobné, jako u lidí. Zvíře získá krátkodobou, zhruba roční imunitu, která zabrání tomu, aby onemocněl kvůli stejnému viru. I ty ale časem mutují a tak se s novou sezónou objeví trochu jiné. Pokud má zvíře slabší imunitu, může tedy onemocnět znovu.

autoři: lup , Jan Rosák
Spustit audio