Jan Švejnar: Trump je nepředvídatelný a je potřeba s ním jednat z pozice síly

21. červen 2019

Donald Trump tento týden oficiálně zahájil předvolební kampaň za své znovuzvolení. Jaké má šance? Mohl by mu případný konflikt s Íránem uškodit? A jak ho vnímají američtí spojenci?

Trump si pro svoji druhou prezidentskou kampaň zvolil heslo Uchovat Ameriku velkou. „Snaží se lidi přesvědčit, že on Ameriku učinil velikou, jak sliboval ve své první kampani, a teď jde o to ji udržet,“ říká v pořadu Jak to vidí profesor Columbijské univerzity Jan Švejnar.

Asertivní, ale nepředvídatelný

Kim Čong-un a Donald Trump na summitu v Hanoji, který skončil předčasně

Amerika je podle něj dnes ve světě mnohem víc vidět než předtím. Ale je taky mnohem kontroverznější. Trumpovi se podle něj povedlo velmi asertivně otevřít otázku vztahů s Čínou. „Na druhé straně je to konfliktní člověk a Amerika je nyní vnímána jako mnohem méně spolehlivý spojenec.“

Evropa si uvědomuje, že musí razit samostatnější politiku. On je nepřevídatelný a je potřeba s ním jednat z pozice síly. Evropa tu sílu má. Její ekonomika je stále ještě přibližně stejně velká jako americká. Ale není tak jednotná. A toho Trump využívá.“

Trumpovy sliby chyby

Jan Švejnar

Švejnar dál kritizuje Trumpovu ekonomickou politiku. Dnes sice dosahuje nejvyššího okamžitého tempa růstu, ale dlouhodobě jí prý nebude stačit dech: „Trump prosadil daňovou reformu, která zemi podstatně zadluží. Ve středně- a dlouhodobém horizontu si nepovede tak dobře jako teď.“

Taky v otázkách migrace nebude Trump podle Švejnara schopný dodržet své sliby (např. masové navracení migrantů do jejich zemí). Jeho předvolební kampaň se bude v Američanech snažit vyvolat dojem, že demokraté směřují dramaticky doleva.

Jsou demokrati socialisté?

Jestli se mu to podaří, bude záležet na tom, kdo se stane Trumpovým protikandidátem. V případě Joea Bidena se mu to nepodaří. O tom je známo, že je široce rozkročený středový politik. U některých dalších kandidátů by se mu to ale podařit mohlo,“ myslí si Švejnar.

Další témata rozhovoru: O čem vypovídají protesty obyvatel Hongkongu proti sílícímu vlivu pevninské Číny? Jak ovlivní evropsko-americké vztahy možné další vítězství Donalda Trumpa v prezidentské kampani? Jak sjednotit evropské zájmy? Co si Jan Švejnar myslí o rozhodnutí berlínského senátu zmrazit nájmy na příštích 5 let? A hrozí, že Itálie vystoupí z eurozóny?

autoři: Zita Senková , Jan Švejnar , and
Spustit audio

Související