Andor Šándor: Pozemní invaze v Íránu nehrozí. Trump má kovbojský styl, ale do války se mu nechce

14. červen 2019

U břehů Ománu došlo k útoku na dva ropné tankery. USA z nich obvinily Írán, ten to ale odmítá a tvrdí, že jde o součást americké protiíránské kampaně. Hrozí další eskalace konfliktu obou zemí?

Čtěte takéUSA zveřejnily video z napadení tankerů. Teherán vinu na explozích v Ománském zálivu odmítl

Zdá se, že v tuto chvíli ani jedna ze stran nechce jít do konfliktu, protože si umí představit následky, které by to mělo,“ myslí si Andor Šándor a varuje před tím, že v podobně vyhrocených situacích někdy může dojít k událostem, které ani jedna ze stran nechce. Například k nehodě, která se může snadno stát záminkou k vojenskému konfliktu.

O politice Teheránu si iluze nedělám

Přestože podle něj žádná pozemní invaze do Íránu nehrozí, nevylučuje omezené americké letecké útoky proti vybraným cílům v zemi ani nějaké hybridně realizované reakce ze strany Teheránu. A ve hře je podle něj také ekonomický aspekt a nervozita, kterou nestabilita v Perském zálivu vyvolává na trhu s ropou.

Íránka kráčí podél výmluvné nástěnné malby na zdi, která obklopuje areál bývalé americké ambasády v Teheránu (8. května 2018).

Nedělám si iluze o teokratickém režimu v Íránu a vůbec si nemyslím, že by to byla politika mírových holubic, které vysílají po Blízkém východě. Ale že by byli natolik hloupí, aby nechali revoluční gardy provést útok na japonský tanker v době, kdy je na historické návštěvě Íránu japonský premiér Abe, to mi přijde hodně přitažené za vlasy.“

USA vedou politiku nátlaku

Zahraniční politika Donalda Trumpa je politikou nátlaku nejen ve vztahu k Íránu, ale i jinde ve světě – ve vztahu k Číně, Severní Koreji, ale také vůči Německu a Evropské unii. Podle Andora Šándora Trumpův kovbojský politický styl rozkopnutí dveří rozbíjí to, co se po léta budovalo ve vzájemných americko-evropských vztazích.

Neuznává dohody, které byly dříve sepsány. Nezamlouvají se mu instituce jak Severoatlantické aliance, tak Evropské unie. A to je diametrálně odlišné od toho, co říkali předchozí američtí prezidenti, když chtěli jeden telefon v EU, se kterým budou jednat.“

Trump chce silnou Ameriku, ne válku

Americký prezident Donald Trump

Trump důsledně razí heslo America first (tj. Amerika na prvním místě) a všechno ostatní jde stranou. Do vojenských konfliktů se mu ale podle Šándora naštěstí nechce.

Mám jen obavy, aby mu něco neproteklo mezi prsty a aby byl všechno schopen zvládnout,“ varuje s tím, že dva klíčoví muži Trumpovy administrativy Mike Pompeo a John Bolton jsou schopní přivést USA do války, budou-li mít příležitost.

Další témata rozhovorů: Polsko postaví na vlastní náklady základnu pro tisíc amerických vojáků. Co stojí za tímto rozhodnutím? Byla chyba, když Česko odmítlo umístění amerického radaru na svém území? A jakou roli dnes hraje Turecko v rámci NATO?

autoři: Zita Senková , Andor Šándor , and
Spustit audio

Související