Jan Jirák: Trumpovo podání ruky? Jasná známka dominance

1. září 2018

Neverbální komunikace je důležitou součástí lidské komunikace. Díky jejímu pozorování můžeme přijít na hodně zajímavých faktů. Mimo jiné i na to, kdo je dominantní typ.

„Z řeči těla můžeme odečítat spoustu informací o lidech kolem nás, jejich rozpoložení nálady, důvěryhodnosti. Jak na sebe koukáme, jak se sebe dotýkáme, jak se k sobě přibližujeme, jaký postoj těla zaujmeme. To vše hraje obrovskou roli,“ říká mediální teoretik Jan Jirák.

Jan Jirák: Sociální sítě jsou vysoce toxické. Čeká nás návrat k tradiční žurnalistice

Facebook

Společnost Cambridge Analytica oznámila konec činnosti. Neustála masový odliv zákazníků po aféře se zneužitím dat uživatelů Facebooku. Kolena jí podlomily i vysoké soudní výlohy. Plyne z toho pro současný mediální svět nějaké poučení?

Řeč těla je podle něj v mnoha případech podmíněna kulturně a tak se podle toho neverbálně chováme. Může to ale vést k nedorozumění.

„U nás v českém prostředí je typické, že se neusmíváme při pozdravu. Prostě Čech ve velké většině nevidí na pozdravu nic veselého, tak se neusměje. Zatímco v prostředí Spojených států, zejména ve velkých městech, je úsměv standartní součástí pozdravu. Nic se tím nemyslí, prostě to tam patří.“

Má ale nonverbální komunikace oproti normálnímu životu nějaké zvláštnosti v politice? Dokonce celou řadu. Ať už je to schopnost nenaštvat se při narušení osobní zóny nebo různé doteky, zvláště pak podání ruky. Specificky k tomu přistupuje například americký prezident Donald Trump, který má tendenci ještě druhou rukou stisk přikrýt.

Trump je medvěd

Tento Trumpův zvyk má podle odborníků signalizovat dominanci. „Dává tím najevo, že má toho druhého v moci. Tedy že je ten silný medvěd, který je nad ním a může ho ovládat.

„Rozebíraly se i způsoby, jak se pozdravili Trump a Putin nebo Macron při svém setkání. Protihráč se totiž v tomto případě snaží stínovat Trumpovo chování, aby pokus o dominanci vyrovnal.“

Vlastní význam tak má neúměrně dlouhé třesení pravicí. „Záleží na kontextu. Nejčastější případ bude, kdy dlouhé držení a intenzivní pumpování je určitá snaha o přivlastnění a udržení druhého v pozici loutky. Ale také to může být prostá nervozita.“

O letních prázninách vám kromě běžného vysílání průběžně přinášíme speciální editorský výběr témat z pořadu Jak to vidí za poslední rok.

autoři: Vladimír Kroc , jra
Spustit audio