Jan Kubáček: Matovičův politický styl byl vždy vzdor. Sestavit koalici pro něj nebude jednoduché

2. březen 2020

Přesvědčivým vítězem slovenských parlamentních voleb se stalo hnutí OĽaNO pod vedením Igora Matoviče. Jednání o vládní koalici pro něj bude velkou výzvou, hodnotí politolog

„Ukazuje se, že společnost na Slovensku je hodně frustrovaná, zklamaná, a hledá politika úplně jiného ražení, který se – řečeno slovy klasika – nezakecá, a půjde hned řešit ty nejvážnější problémy trochu neortodoxním, razantním stylem,“ zamýšlí se Jan Kubáček nad prudkým předvolebních nárůstem preferencí Matovičova hnutí.

„Dalo by se říci, že hledají politika, který pojal politiku jako Superstar. Nejen tím, že se neváhal vymezovat vůči dřívějšímu establishmentu ve stylu ‚na hrubou díru hrubá záplata‘, ale i tím, že tak trochu pořádá casting na své volební kandidátky.“

Čím voliče zaujal Igor Matovič?

Igor Matovič se na slovenské politické scéně pohybuje deset let. Jeho politickým stylem byl vždy vzdor, míní Kubáček. I kvůli tomu se předseda vítězného hnutí OĽaNO dosud profiloval jako ideální opoziční politik.

Čtěte také

„Dokázal se vždy vymezovat, upoutat na sebe pozornost. Neváhal jít do konfliktu, ba je vyhledával. Těžko byste hledali politika, který nemá problém s Igorem Matovičem. Někdy se říká, že je schopný pohádat se i sám se sebou před zrcadlem.“

Právě tento profil projde při vyjednávání o sestavování nové vlády podle Kubáčka zatěžkávací zkouškou. Matovičovými silnými stránkami jsou rétorické schopnosti i talent navazovat bezprostřední kontakt s voliči, doplňuje Kubáček.

Změnu si představuje každý jinak

Sestavování vládní koalice bude pro Matoviče výzvou. „Je teď ve velmi těžké situaci. Přilákal velmi pestrý konglomerát voličů, různé voličské skupiny. Oslovuje téměř všechny ideové proudy.“

Kubáček připomíná, že těsně před volbami hnutí OĽaNo odčerpávalo hlasy jak Kotlebově straně Naše Slovensko, tak městským stranám stávající prezidentky Čaputové i exprezidenta Kisky.

„Společnost volá po tom, aby se objevil jiný premiér a jiná vláda bez Smeru,“ vysvětluje politolog, proč bude podle něj navzdory vzájemným animozitám mezi stranami velká ochota sestavit vládní koalici, třeba s tichou podporou čtvrtého subjektu.

Tím, co nakonec rozhodne o podobě vládního programu, bude podle Kubáčka ekonomika, snaha eliminovat recesi a postavit se nějak ke hlavním společenským výzvám, jako jsou velké investice nebo budování nájemního bydlení.

Další témata rozhovoru: Slovenské volby: hodnocení výsledků hnutí Smer a ostatních politických stran

Spustit audio

Související