Ivan Hoffman: Slovensko před volbami? Fico vyčkává a Kiska je opoziční tunelář

2. prosinec 2019

Blíží se únorové parlamentní volby na Slovensku. Vládní strana Smer sází na známé tváře premiéra Petera Pelegriniho a expremiéra Roberta Fica. Opozice věří v úspěch, ale stále není jednotná. Jak kartami zamíchají maďarští voliči?

„Smer byl ještě před pár měsíci téměř na odpis. Po protivládních demonstracích považovala většina lidí Ficovu stranu za poraženou. On na to reagoval tím, že odešel z čela vlády,“ shrnuje v pořadu Jak to vidí Ivan Hoffman.

„Premiérem se stal politik, který sice není tak výrazný, ale je to politik-sympaťák. Je dobře přijímaný ve městech, tedy v prostředí, které je na Fica nejvíc alergické.“ Bývalý premiér ale podle Hoffmana ještě neřekl poslední slovo. 

Opozice vykrádá sama sebe

Představitelé demokratické opozice na Slovensku – Miroslav Beblavý, Richard Sulík, Michal Truban, Andrej Kiska, Igor Matovič, Boris Kollár a Igor Janckulík

„Fico má stále dar pojmenovávat věci velmi jednoduchým, srozumitelným způsobem,“ naráží na Ficův bonmot „sedm kuchařů připálí i polévku“ adresovaný opozici, které se před volbami zatím nepodařilo programově sjednotit.

Politické uskupení bývalého prezidenta Andreje Kisky voliče přitahuje. Ale často jde o voliče jeho potencionálních koaličních partnerů. „Mluví se o něm jako o opozičním tuneláři, který nezíská žádného nového voliče, ale ubírá ostatním procenta,“ upozorňuje Hoffman.

Změna vs. stabilita

„Slovensko podle různých průzkumů doopravdy touží po změně. Současně si ale není jisté, jestli opozice je schopna změnu přinést. Lidé by chtěli dát do pořádku zdravotnictví, školství a také soudnictví. A tam opozice nepřichází s ničím novým. Jediné, co má, je program anti-Fico. A to když lidé poslouchají dlouho, už to na ně nepůsobí.“

Strana Smer také proto ve své předvolební rétorice akcentuje témata stability, prosazování sociálního státu a své dosavadní politické úspěchy.

Parlament bez Maďarů a Kotleba v pozadí

Nad Slovenskem se před volbami vznášejí ještě dva další důležité otazníky. Zaprvé je možné, že poprvé v historii nebude mít maďarská menšina zastoupení v parlamentu. Vydržely by pak její současné dobré vzájemné vztahy se slovenskou většinou?

A otázkou taky je, jakou politickou budoucnost má před sebou pravicově extremistická strana Naše Slovensko Mariana Kotleby. „Pro všechny je nepřijatelný. Ale stačí, aby se strana nahlas a zjevně distancovala od radikalismu, a pak už je těžké ji nadále odsunovat na okraj.“

Další témata rozhovoru: nové vedení německá sociální demokracie; vzestup německé AfD; Markéta Pekarová Adamová jako nová předsedkyně TOP 09.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.