Jan Kubáček: Daňový systém je v rukou Senátu. Potvrzuje se, že horní komora je důležitá pojistka

30. listopad 2020

Poprask okolo daňového zákona se přesunul do Senátu. Ukazuje se jeho význam i na regionální úrovni, míní politolog Jan Kubáček na Dvojce. 

Začal boj o nový daňový systém v České republice. Poslanci nejprve schválili největší snížení daní v historii. Premiér Andrej Babiš ale navrhl Senátu zrušit vyšší slevu na poplatníka a ponechat sazbu 15 % a 23 %. A chtěl by kompenzovat výpadky příjmů krajů a obcí 20 miliardami ročně po dobu dvou let. 

Senát je osvědčená pojistka

Jaký vliv bude mít nyní Senát na celostátní daňovou politiku? „Naplňuje se role pojistky,“ komentuje politolog Jan Kubáček na Dvojce. Připomíná, že to není poprvé. „V cause Gripen také rozhodl Senát. A díky tomu jsme se obešli bez obrovské investice.“

Obce a kraje jsou významní hospodáři

Podle Kubáčka se ukazuje, že Senát má význam i na krajské úrovni, podobně jako v Německu nebo Rakousku. „Je mnohem víc senátorů, kteří jsou i komunálními politiky, starosty nebo jsou to významní lokální podnikatelé,“ říká politolog. Do debaty o novém daňovém zákoně tak vstupují potřeby malých obcí a měst. „Výpadek příjmů by pro ně byl extrémní. Nemohli by investovat,“ dodává Kubáček.   

Další témata rozhovoru: uvolnění opatření proti epidemii koronaviru; polsko-maďarské veto; tým budoucího amerického prezidenta.    

Spustit audio

Související