Jan Kubáček: Marketérem voleb byl koronavirus. Volit přišla významná skupina naštvaných lidí

5. říjen 2020

Výsledky krajských a senátních voleb ovlivnila epidemie koronaviru. Lidé přišli k urnám říct, jestli jsou spokojeni, jak vláda opatření zvládá.    

Čtěte také

O víkendu voliči obměnili krajská zastupitelstva. Politolog Jan Kubáček se domnívá, že význam krajských a senátních voleb lze považovat za referendum o vládě. „Byl jsem příjemně překvapen. Odhadoval jsem, že k volbám přijde zhruba 32 %, i přes mnoho omezení přišlo téměř 38 % voličů,“ říká politolog. „To je velmi zajímavý vzkaz.“ 

Volby řídil koronavirus

Jan Kubáček

Jak se promítla celostátání politika do krajské? „Významně. Kampaň byla spuštěna s nástupem druhé vlny epidemie a jediným marketérem voleb byl koronavirus,“ míní Kubáček.

„Kampaň nebyla tak kontaktní. A jejím tématem bylo: řekni mi, jestli jsi spokojen, jak to vláda zvládá. Pokud jsi spokojen, vol Babiše. Pokud ne, jdi volit širší hnutí, Piráty, nebo místní osobnosti. Ale vzkaz byl jednoznačný. Jdi volit. “        

Železné jádro volilo ANO. A přišli i naštvaní 

Jan Kubáček rozděluje voliče, kteří přišli k volbám, na dvě skupiny. „Tou první je pevné a železné jádro hnutí ANO. Andreji Babišovi přišly vyjádřit podporu podobné počty jako před čtyřmi lety,“ komentuje Kubáček na Dvojce.

„Ale přišla i početnější voličská skupina. Zatím roztříštěná. Zjednodušeně se dá říct, že to jsou protibabišovští voliči. Já to spíš překládám jako naštvaní voliči,“ říká politolog v pořadu Jak to vidí... 

Lidem stálo za to, aby přišli volit

Podle Kubáčka mají tito lidé pocit, že vláda podzimní boj s koronavirem nezvládá. Že jim komplikuje život, nepodává srozumitelně informace, neustále mění situaci. „Přišly volit naštvané mámy, které se ptají: budeme mít děti doma, nebudeme?“ popisuje Kubáček. 

Má to dopad na dovolenou a práci. Lidé vnímají nejisté ekonomické výhledy. To jsou věci, které se změnily v koktejl hněvu a naštvanosti. A lidem stálo za to, aby přišli k volbám  a vyjádřili buď podporu stávajícím hejtmanům, nebo si vyhledávali nové tváře,“ uzavírá téma Kubáček.  

Další témata rozhovoru: vítězové a poražení krajských voleb a prvního kola souboje o senátorská křesla.  

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.