Jak to vidí Ivan Hoffman - 31.5.

31. květen 2010

Pondělním a posledním květnovým hostem pořadu Jak to vidí byl novinář a komentátor Ivan Hoffman. Věnoval se výsledkům voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované a neautorizované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad ZDE na také najdete ve zvukové podobě.)

Jak to vidí Ivan Hoffman. ...

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Na začátku nového týdne vás zdraví a vše dobré přeje Zuzana Burešová. Už pospíchám do Zlína, kde naše otázky čeká komentátor Deníku a spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Hoffman. Pěkné ráno.
Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
Podobné i vám, hezké ráno přeji.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Dnes budeme mluvit především o volbách do Poslanecké sněmovny. Jak byste je charakterizoval jedním slovem?
Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
No, tak byly to volby překvapivé. Samozřejmě na tom se shodují úplně všichni. Výsledek, který nikdo nečekal. No, a postaraly se o to agentury na výzkum veřejného mínění, které nás dlouho držely v omylu.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ten omyl byl ale opravdu veliký, protože průzkumy jasně ukazovaly, že velký volební úspěch mohou očekávat i sociální demokraté. Podle vašeho názoru, proč se tak nestalo?
Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
No, tak oni se vymlouvají na to, slyšel jsem Jana Hartla, který se vymlouval na to, že vlastně úplně největší úskalí, to nejtěžší, co je, je odhadnout, kdo k těm volbám přijde, nebo nepřijde. Jenomže já si myslím, že právě to musí průzkumník veřejného mínění, který dělá takovouto anketu, umět odhadnout. Právě proto se to prostě léta učí, rozumět společnosti, rozumět těm trendům a tomu, co se v ní děje, aby právě toto odhadl. Pokud toto neumí, tak potom vůbec nemá smysl dělat žádné průzkumy předvolební nějakých volebních preferencí, protože zřejmě i průzkumy, které jsme předtím sledovali, šly roky, byly všechny stejně chybné, ať by se volby staly kdykoli, tak by dopadly jinak. To znamená, vůbec tohle to je, řekl bych doopravdy na rezignaci výzkumníků.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Těch rezignací v posledních dnech bylo opravdu hodně, zvláště tedy u lídrů politických stran. Ale odhady, průzkumy, to je jedna věc, realita je věc druhá. ČSSD ztratila půl milionu voličů, ODS 800 tisíc voličů v těchto volbách. Jaké máte pro to vysvětlení?
Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
No, tak oni si o to koledovali. To je to, co vidí všichni a co konstatují všichni generálové po bitvě. Já jsem jeden z nich. Jistě, to je jednoduché. Zřejmě ta sázka na agresivní kampaň má taky svoje limity, taky svoje meze. Ono se to všude ve světě osvědčuje, naše politické strany si najímají poradce všelijak z Ameriky a já nevím odkud a tím říkají, že ano, tohle to je, tohle to funguje, je to tak. Prostě není důležité příliš říkat, co vy chcete udělat, ale zničit toho soupeře, ukázat ho z té nejhorší stránky, vyděsit voliče prostě tím obrazem toho druhého, jak vám strašně ublíží, když bude u moci. No a tak oni na to vsadili, oni tomu uvěřili, dělali to takhle pomalu 4 roky a my jsme neustále sledovali takové rozzlobené naštvané lidi, kteří nás vyzývali k tomu, abysme také byli zlí, abychom někoho potrestali, někoho, někomu tím svým protestním volebním hlasem ublížili a podle toho to taky dopadlo. Nakonec hodně lidí bylo tak otrávených politikou, že vůbec k těm volbám. A ti, kteří šli, tak tam šli prostě s tou svojí naštvaností a tohle to je výsledek. Zvolili strany, které vůbec neznaly, ať je tam kdokoli, ale už ne ti, na které už se pomalu nemůžeme dívat, protože už nám lezou na nervy. Tak takhle bych to řekl úplně jako lidově. To zřejmě byla ta atmosféra, která ovlivnila tyto volby.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Těch letošních voleb se účastnilo méně voličů než v roce 2006, bylo jich něco málo přes 62%. I když jste to už naznačil, ale přece jenom to povězme, o čem tento výsledek svědčí?
Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
No, já spíše rozumím té volební neúčasti. Té rozumím velmi dobře, protože mám pocit, že politici se do té míry diskreditovali, že pokud někdo si myslí, že politik za mě jako za občana něco udělá, něco zařídí, o něco se postará, tak to jsou lidé vesměs naivní. To tak prostě není. Oni se doopravdy starají jenom sami o sebe. A po těhle volbách to taky tak bude, ale bylo by to /nesrozumitelné/, kdyby vyhráli ti druzí, jo, to je bohužel stav. A to prostě těch 40% lidí ví. A ví, že prostě je úplně zbytečné marnit čas prostě, jakoby jít k těm volbám. Pokud jde o těch 60%, tak to jsou lidé, kteří věří v to, že ten jejich hlas má svoji váhu. To jsou lidé, kteří něco určitě chtějí, anebo něco určitě nechtějí. A já si myslím, že to je v pořádku, že se najde nějaké procento lidí, kteří dají teda ten hlas, jdou do toho rizika. Já si myslím, že odpovědné ... Takhle, že volit bylo docela riskantní, jo, prostě ta nabídka byla bídná a děsná a něco si z ní vybrat, to znamenalo riskovat, že sáhnu vlastně ..., já tomu mám takový na to obraz do takové té politické popelnice, ve které pomalu nic pořádného není a člověk riskuje, že se na 4 roky zašpiní. A to znamená, oni totiž ponesou odpovědnost ty 4 roky za tu svoji volbu, za ty, kterým teda dali ten hlas, aby se o ně starali a já si těch lidí v jistém smyslu i vážím, protože já si myslím, že to bylo doopravdy letos velice těžké. Tady nebyly žádné nějaké silné charismatické osobnosti, někdo, kdo by měl know-how na to, co s tou společností udělat. Někdo, kdo by doopravdy mohl naplnit ty sliby. Navíc, jak ty sliby vypadaly, jo, to byla děs a hrůza. Kampaň, která pozůstávala ze sloganů, které musely přemýšlivého člověka spíše urazit, než že by mu pomohly v jeho volbě. To znamená, lidé ani nemohli se moc dívat na ty plakáty, museli intuitivně jakoby jim odečítat ze rtů, co asi z těch lidí vypadne, co asi se od nich dá v budoucnu čekat. A stejně to dosud nevědí. Tak já si teda myslím, že kdo šel k těm volbám, tak zasluhuje teda uznání a respekt, protože doopravdy si hodně troufnul.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A co říkáte fenoménu letošních voleb, to znamená tedy kroužkování těch kandidátů, kdy voliči je posunuli z těch méně výhodných pozic do těch výhodnějších?
Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
To je podle mě strašně důležitá věc, protože to je reakce na volební systém, o kterém občané už pochopili a vědí, že prostě není dobrý, že se nedá spolehnout na ty partajní sekretariáty, protože oni dělají ty svoje kandidátky podle toho, jak si kdo stojí v té jejich hierarchii, jak se oni sami mezi sebou servou o ta čelní místa na těch kandidátkách. A nakonec zkušenost je taková, že výsledkem je Poslanecká sněmovna v takovém složení, jak jsme ho léta potom viděli. Tak si lidi řekli no jo, tak tu stranu chci volit, protože je mi sympatické to její celkové směřování, ale je mi jasné, že slušní lidé prostě nemají ty lokty, nedostanou se na ty první místa kandidátky, tak radši budu volit odzadu, protože tam budou takoví, které oni moc nechtějí, ale kteří možná budou lepší. To znamená, je to pro voliče ..., teda je to pro politiky výzva, aby prostě se konečně zamysleli nad tím, jak změnit ten volební systém, jak v reakci na to, jak vypadaly vlády v posledních 20 letech, jak spíše posílit nějaký, nějaký většinový prvek v těch volbách a jak spíše volit osobnosti než jenom partajní kandidátky, jak více vlastně vtáhnout lidi do toho rozhodování. Ono totiž při volbách ani tak nejde o to, kdo nám bude vládnout, ale jde o to, aby větší část veřejnosti měla pocit, že to je jejich vláda, že za něj nesou nějakou odpovědnost, že, že to, co se děje v té společnosti, je, záleží nějakým způsobem i na nich. No, a zatím teda k tomu, aby občan si toto myslel, nebyl valný důvod. To znamená, změnou volebního systému by se podle mě změnilo víc než tím, kdo je zvolen, anebo zvolen není.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Nad výsledky letošních voleb se zamýšlíme ve vysílání Českého rozhlasu 2 Praha s komentátorem Deníku Ivanem Hoffmanem.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Kdo je podle vás vítězem těch letošních voleb, kdo poraženým a kdo velkou neznámou?
Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
No, tak vítězi voleb jsou určitě ty dvě nové strany, které přicházejí - TOP 09 a Věci veřejné, respektive jejich lídři. Karel Schwarzenberg a Radek John. To je určitě, to je určitě jednoznačně ... To, co všechny teď nás nejvíc zajímá jak se tito budou chovat jak v té koalici, budou spolupracovat s ODS, kterou léta známe, to je strana tradiční a tak dál. Takže to jsou podle mě hlavní vítězové. Jinak vítězem pochopitelně je i volič, který prostě neznačil, že si nenechá líbit úplně cokoli a že určitý styl politiky do budoucna si vyprošuje.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ptala jsem se ještě, kdo je podle vás tou velkou neznámou. Někteří zahraniční komentátoři tvrdí, že to je právě strana Věci veřejné, kterou označují za, řekněme, populistickou stranu. Jaký je váš názor?
Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
To je těžko říct. Je to takový marketingový projekt, asi to tak vypadá. Strana, o které toho strašně málo víme, která se prezentovala strašně jednoduše a u které nejspíše se také můžeme dočkat ještě různých překvapení. Ale já si myslím, že těžko říct, jestli populistická nebo ne, bude to pragmatická strana naprosto, to je vidět hned po volbách. Oni měli nějaké svoje priority, nějaká, nějaká líbivá hesla jako ostatně teda všichni, jo, v tom nebyli jiní, ale už hned slyšíme první den po volbách, jak Radek John říkal, že je důležité se domluvit. Jinými slovy, to všechno půjde bokem. U nás se tvoří vlády koaliční a to je výhodou pro všechny politické strany, aby řekly no jo, my jsme měly výborný program a kdybychom vládly samy a měly 51%, tak ho taky bezezbytku určitě splníme. Ale jsme v koalici, každý má trochu jiné priority, a tak musíme najít nějaký kompromis a tak dál. Jinými slovy, u nás se volí koaliční kompromis. Kdo šel k volbám s tím, že dává hlas TOP 09, volil ODS. Kdo volil ODS, musel počítat s tím, že ten program bude korigován podle představ TOP 09, respektive Věcí veřejných. Jak nakonec bude vypadat ta celková domluva, to se teprve uvidí. Ale já si nemyslím, že to bude strana, která bude dělat jakoby problémy. Nemyslím si, že to je strana, která přichází dělat v Poslanecké sněmovně opozici a doopravdy se brát ve velkém za Věci veřejné. Je to strana, která přišla vládnout, strana, která prostě bude se dělit o tu kořist a bude z ní chtít urvat co nejvíc. To je, takhle to bude.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Volby vyvolaly na naší politické scéně přímo personální zemětřesení. Funkci složili hned 4 předsedové stran, sněmovnu navíc opustila i řada letitých parlamentních matadorů, odchází taky i Pavel Bém, protože ODSka nedokázala v Praze vyhrát. Jak víme, tak v Praze vyhrála TOP 09. Vyroste nová generace politiků?
Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
Uvidíme. Já bych především řekl, že vlastně těch, kteří odcházejí, není škoda. To jsme věděli, to jsou lidé okoukaní, kteří už mnohokrát něco slíbili a něco jiného udělali. To je právě ale dáno i tou politickou situací, kdy se uzavírají různé kompromisy. To znamená, těch bych nějak moc nelitoval. Ale zase na druhé straně oni se neztratí. Mnoho z nich se možná v budoucnu uplatní v nějakých jiných profesích daleko lépe než v politice, a třeba o nich ještě někde uslyšíme. Ale otázka je právě to, jestli přijde nějaká nová generace politiků. Já si myslím, že to závisí spíše na takových globálních trendech. To ani nezávisí na tom, jak se bude odvíjet politická kultura u nás, ale kam se vůbec bude posunovat svět, kam se bude posunovat civilizace. To má všechno širší kontexty. A tak si já spíše dneska myslím, že jestli bude vznikat nějaká generace lidí, anebo typ lidí, kteří budou moci promluvit do budoucnosti Evropy, světa, lidstva, tak já si nemyslím, že to bude v politice. Já myslím, že budou vznikat mimo politiku. Já myslím, že pro politiku, tak jak ji dnes známe, je kvalifikovaných a slušných lidí doopravdy škody. Pokud se někteří chytří a slušní lidé do politiky nedostali, jsem tomu jenom rád, protože oni budou užiteční jinde, budou užiteční jako kontrola té politiky, která dnes už se strašně vzdálila lidem. A daleko spíš se přiblížila těm, kteří z jakéhosi zákulisí tahali za nitky. To znamená, já už osobně na nápravu politiky ... Mně mrzí, že to říkám takhle těsně po volbách, ale příliš nevěřím, tím pádem ani nevěřím na nějakou generaci charismatických chytrých mladých politiků. Věřím na to, že politika bude dobrá kariéra, bude to dobrý job. To znamená, že určitě takové ty mladé kariéristy, lidi s ostrými lokty, kteří prostě budou v politice vidět šanci, jak přijít k dobrému živobytí, těch uvidíme hodně, ti budou vždy. Ale takových, kteří doopravdy budou přemýšlet o tom, co s tímhle světem udělat, tak takových tam, předpokládám, bude vždycky strašně málo.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě se na chvíli zastavme u ČSSD. Bývalý lídr této strany Jiří Paroubek můžeme říci, že polarizoval naši společnost. Měl své příznivce, své tvrdé odpůrce. Myslíte si, že jeho odchod z čela této strany pomůže zreformovat právě ČSSD a znovu přilákat její už ztracené v tuto chvíli voliče?
Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
Možná ano, ale já vůbec nevím, jak to může fungovat s reformováním stran, tak aby prostě získaly nějakou přívětivou tvář, protože pro mě největší záhadou dodnes je, proč se sociální demokracie vzdala Vladimíra Špidly, což byl politik sice takový suchar od pohledu, ale to byl inteligentní chlap a člověk, který byl doopravdy čestný, jeden z těch, kteří doopravdy chtěl něco udělat s korupcí a tak dál. A byl to člověk, kterého, kterého nakonec vyštípali, kterého se zbavili a místo něj vlastně potom přišel Stanislav Gross, anebo právě Jiří Paroubek, což zdaleka nebyli lidé jeho formátu. To znamená, já nevím, co ta strana ještě chce. Ona doopravdy se bude muset změnit. Teď na to měla 4 roky a neudělali v opozici vůbec nic. Teď budou mít další 4 roky. Ale jestli vůbec najdou nějaký smysl svého působení a jestli najdou nějakou nabídku, kterou by mohli oslovit lidi, aby přitáhli mladé, protože to je to, o čem hovoří dnes Bohuslav Sobotka, pokud sociální demokracie neosloví mladé lidi a osloví je spíš strany napravo, osloví je spíše kníže Schwarzenberg, tak potom ta strana je zbytečná. Oni budou muset něco vážného udělat, ale nevím, jestli jsou toho schopni a jestli, jestli už dnes jsou to schopni vyhodnotit, protože teď 4 roky budou v Poslanecké sněmovně zastupovat lidi, kteří v té politice propadli. Budou je reprezentovat tváře, které, které do budoucna tu stranu rozhodně nemohou ani omladit, ani zlepšit. To je právě dědictví teda té minulosti. No, a někdy po 4 letech by mohli prostě na kandidátkách být lidé, kteří už by byli teda další generace, ale ti, než je lidi poznají, tak to zase bude chvíli trvat. Tak to je doopravdy běh na dlouhou trať, já jim to teda vůbec nezávidím.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Prezident Václav Klaus si dnes dopoledne na Pražský hrad zve lídry těch stran, které se tedy dostaly do parlamentu. Jak by mohla vypadat ta jednání o podobě vlády?
Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
Já myslím, že budou rychlá, že budou věcná a že nakonec vše směřuje ke koalici těch 3 stran, které už před volbami deklarovaly, že jsou si blíž. To znamená, že v opozici skončí sociální demokracie a komunisté. Komunisté zřejmě úplně na, na okraji toho politického spektra. Je otázka, jestli vůbec dostanou nějaká, nějaká křesla místopředsedů a tak dál. To je otázkou. No, a o vládu se podělí ODS, Věci veřejné a TOP 09, respektive v pořadí ODS, TOP 09, Věci veřejné. Ale zřejmě velice, velice podobným, podobným dílem a toto je scénář, se kterým Václav Klaus jako prezident mnoho neudělá. Ale všichni, předpokládám, budou respektovat tu jeho ústavní roli a všechna jednání budou probíhat důstojně. To vše právě ještě ve stínu toho, že voliči odmítli nějakou drsnost a chtějí, aby se prostě politici začali nějak chovat. Oni to zřejmě budou od první chvíle předvádět a nepředpokládám žádné nějaké drama, žádné nějaké naschvály, anebo, nebo nějaké hašteření. To po těchto volbách zřejmě vůbec nenastane.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale už dnes můžeme říct, na čem se jednotlivé politické strany, které by měly tvořit tu koalici, na čem se shodnou a kde jsou takové sporné body. Takže já se zeptám jinak, čekají nás nějaké radikální reformy na základě těchto různých střetů?
Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
Já si myslím, že všechny změny, které nastanou, budou sociálně únosné. Jestli bude docházet k nějakým radikálním ... Teda takhle, nebude docházet k ničemu radikálnímu, všechno bude probíhat takzvanou salámovou metodou. Postupně, krok za krokem tak, aby se lidé nevzbouřili, protože ta atmosféra vůbec v Evropě nenasvědčuje ničemu radikálnímu. To znamená, já předpokládám, že nějaké změny určitě budou, ale velmi opatrné, velmi opatrné. Ta setrvačnost, kterou se společnost pohybuje, je taková, že kdyby někdo udělal nějaký velmi rychlý radikální krok, tak vzniknou různé nepokoje. Tady kromě politických stran ještě existují odbory a s těmi si to taky nikdo nebude chtít rozházet. To znamená, já nepředpokládám žádnou divočinu.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Divočinu snad ne, ale už můžeme říci, že tyto politické strany počítají s větší spoluúčastí pacientů. Samozřejmě v tom zdravotním systému také by se v budoucnu mělo počítat se školným. Bude to únosné?
Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
Já si myslím, že ano, že bude, že ono je to tak, že samozřejmě člověk vždy si umí představit, jak by mu mohlo být lépe, ale také z druhé strany si vždycky zvykne na to, když se ty šrouby dotáhnou opatrně jenom ..., pardon, já se omlouvám, když se opatrně dotáhnou ty šrouby jenom o jeden závit a ne najednou o čtyři. Člověk snese strašně moc. To znamená, my jsme viděli jiné země kolem nás. Třeba, já nevím, na Slovensku probíhala reforma naprosto drsným radikálním způsobem a lidé to přežili. To znamená, v tom otázka není. Spíše v čem je problém, je, že tato vláda má představu nějakého, nějaké rozpočtové střídmosti a tam já vidím, že tam se jim budou tyto sliby plnit úplně nejhůř.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
O volbách, o výsledku letošních voleb hovoříme ve vysílání Českého rozhlasu 2 Praha s komentátorem Deníku Ivanem Hoffmanem. Už jsme to naznačili. Lidé v naší republice mají velký strach, bojí se toho, abychom nedopadli jako v Řecku. Možná právě ty obavy se promítly i do výsledku těch letošních voleb. Váš názor, podaří se snížit právě ten problematický státní dluh?
Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
No, já se obávám, že spíše ne. Hospodářství s velkou pravděpodobností neporoste. Daně tato vláda asi nezvedne. Pokud jde o mandatorní výdaje, tak ty se někde podaří snížit, ale jenom těžko. Veřejné zakázky, ty se omezovat nejspíše nebudou, protože to jsou vlastně kšefty, které politici dohazují svým sponzorům. Neumím si představit, že by je nechali na holičkách. No, a úředníci dohazují je svým známým a kamarádům. To znamená, tam se taky neušetří. A co ne je nejhorší, největší problém státního dluhu jsou obrovské úroky. To znamená, to je ten bezpracný zisk těch, kteří půjčili, a to je to, co všechno strašným způsobem komplikuje. To znamená, vláda, která bude vystupovat proti zadlužení a koalice, která prostě ten státní dluh měla, měla každý den v ústech, tak ho podle mě znovu zvýší. Oni to samozřejmě vysvětlí, řeknou, proč to je, řeknou, že to zavinili ti před nima, jako ti před nima, řekli, že to zavinili zase ti před nima. To je taková setrvačnost, to s sebou vlečeme jako balvan. Ale tady bych rád řekl, že to je věc, která tíží nejen nás, ale úplně všechny. Už je každému jasné, že ty dluhy jsou právě zatíženy takovými úroky, že už to jednoduše zaplatit nelze. A bude nutné najít celoevropský, ale možná i celosvětový mechanismus, jak ozdravit ten globální finanční systém. Tady my nic zvláštního nevymyslíme. My můžeme samozřejmě se snažit, abychom nebyli na tom, v tom peletonu ti poslední, jako se to stalo teda Řekům, na které potom se to navalí a ti, ti, ti mají toho černého Petra. Tak my určitě i výsledkem těchto voleb můžem na chvíli, to už říkají někteří ekonomové, jakoby oklamat ty ratingové agentury a tvářit se, že jsme lepší, než jsou jiní, ale nejsme. Všichni jsou na tom velmi podobně. A pokud se to nevyřeší společně, tak se to nevyřeší nijak.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
V každém případě ale takový optimistický signál jsme výsledky těchto letošních parlamentních voleb určitě vyslali.
Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
No vyslali. My jsme vyslali signál, že to budeme splácet, jo, to znamená, všichni, kteří půjčili a kteří čekají, že se jim prostě ta jejich investice do těch jednotlivých vlád, které se zadlužily, že se jim vyplatí, jo. Tak to, proto se oni radují. Ale jestli je to radost, ze které se máme radovat my, to si vůbec nejsem jist.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak to bude s obsazováním ministerských postů? Tam budou zřejmě velmi tvrdá jednání, kdo se stane ministrem financí, kdo bude premiérem. To už se tak trošku tuší. Co si myslíte o tom, kdo by měl podle vašeho názoru obsadit některé klíčové resorty?
Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
No, já se obávám, že to nebude hrát nějakou velkou roli, že ti lidé jsou lehce zaměnitelní a nikdo z nich nebude nějak, nějak extra vyčnívat. Bude to taková standardní vláda. My jsme měli tady rok vládu úředníků, takovou jakoby přechodnou nepolitickou, ale s tou to šlo. Tak to půjde s každou. My si na ně prostě nějak zvykneme, ale já si myslím, že to vůbec není, není to nejdůležitější. Podstatné je, myslím si, na těchto volbách, že nevybočují z takového celkového trendu. Nadcházíme se v krizi. Napříč Evropou všude vyhrávají strany, které se deklarují jako pravicové, ale ve skutečnosti spíš bych řekl, že jsou to strany více prosystémové. Jsou to strany, které říkají, že to, to prožíváme, že to je sice malér, ale že to budou schopni opravit. Toto je doba, ve které všichni chtějí prostě jistotu. Mám pocit, že převažují voliči, kteří chtějí, aby se ten systém, na který jsou zvyklí, ve kterém umějí chodit, ještě nějak opravil, aby ten svět ještě fungoval chvíli tak, jak ho znají. A to je situace, kdy jakmile přijde někdo a kritizuje to a rýpe do toho a říká tohle je špatně a tohle je taky a takhle to nejde, to jsou všechny ty, všechny ty spíše, spíše strany, které se deklarují jako levicové, tak lidi od nich dávají ruce pryč, protože ti jenom zvyšují jejich nejistotu. Lidi se bojí neznámého. Ale já se obávám, že ten bod zlomu se blíží a že ta situace, kdy už to nepůjde opravit a kdy bude potřeba znovu to poskládat tak, aby to fungovalo ku prospěchu lidí, tak takový nějaký restart celého toho systému bude muset nastat. A ten ale, mám pocit, že se odehraje mimo politiku a politici budou na něj až ex post reagovat. Já si myslím, že v tomto směru ty naše volby nevybočily z toho, jak vypadaly volby dosud v jiných zemích kolem nás, jak je sledujeme. V Británii, v Maďarsku a jak budou vypadat ty, které budou přicházet i nadále. Evropa skutečně směřuje doprava a z tohoto důvodu.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Uzavírá komentátor Deníku a spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Hoffman. Děkuji za tento rozhovor. Přeji krásné dny a příští pondělí opět na slyšenou.
Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
Také se těším, hezký den.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: iho
Spustit audio