Jak poznat kvalitní šampaňské?

29. prosinec 2011
Rada pro tento den

Pokud si nevíte rady jaké nápoje vybrat pro poslední den v roce, pak poradí Rada pro tento den.

Jak známo, pravé šampaňské má svou přesnou metodu výroby a vzniká mícháním tří odrůd (Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier)výhradně v severovýchodní Francii, v oblasti Champagne. Všechna ostatní šumivá vína, která vznikají stejnou technologií, jsou označována slovem sekt.

Etiketa poskytne nejvíce informací
Při výběru sektu je dobré z etikety vyčíst typ, tedy, že jde o šumivé víno, nikoliv perlivé neboli impregnované – sycené oxidem uhličitým. Dále by nás měly zajímat původ, barva a cena. Rozhodně bychom se měli vyhnout nákupu sektu s cenou pod stokorunu, který má na etiketě uvedeno „kvašeno v láhvi“ nebo „kvašeno klasickou metodou“. Výroba sektu klasickou cestou je časově i technologicky náročná a to nejde dohromady s nízkou cenou. Informace na etiketě není pravdivá. Nejběžnější jsou bílá šumivá vína, roste obliba růžových. Červeným šumivým vínům chybí typická svěžest a elegance bílých či růžových vín.

Obsah cukru je důležitým ukazatelem
Sekt můžeme vybírat rovněž podle obsahu cukru. Označení brut znamená extra suché, označení sec je určeno pro suché šumivé víno, demi sec je polosuché, demi doux poloslané a doux sladké. V Česku je nejprodávanější demi sec, brut se většině spotřebitelů zdá příliš kyselý. Znalci vína v něm naopak odhalí jemné nuance vůni i chuti.

Odborníci šampaňským "nebouchají"
Při bujarých oslavách je oblíbeným zvykem šampaňským tzv. bouchnout. Odborníci ovšem dávají přednost decentnímu otevření láhve tak, aby víno pouze zašumělo. Slovy znalce: Po otevření by láhev měla vydat vzdech roztoužené ženy. Jak na to? Ze správně vychlazené láhve (na 6 až 8 °C) odstraníme ochrannou fólii a drátěný košík, palcem přitom přidržujeme korkovou zátku, abychom zabránili jejímu výstřelu. Uvolňujeme ji pootáčením celé láhve, nikoliv samotné zátky.

Další tipy pro zdraví najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio

    Nejposlouchanější

    mujRozhlas

    –  audiosvět Českého rozhlasu na jednom místě

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu