Ivan Hoffman: Nižší příspěvky z EU jsou zklamání. S penězi se musí začít hospodařit jinak

10. únor 2020

Na blížícím se mimořádném rozpočtovém summitu EU bude Česko podle premiéra Babiše usilovat o zvýšení příspěvků pro méně vyspělé země. Jde o velmi citlivý problém, říká Ivan Hoffman.

 

Zemí, které stejně jako Česká republika nejsou s návrhem unijního rozpočtu na roky 2021 až 2027 spokojené, je víc. „Přestat se snižováním regionálních rozdílů v EU je pro řadu chudších zemí zklamání. Vnímají to tak, že Unie už není tak solidární a začíná se chovat sobecky,“ vysvětluje Ivan Hoffman.

„Na druhou stranu v situaci, kdy z Evropské unie odchází jeden silný plátce, a to Velká Británie, a kdy ostatní velké země mají pocit, že by rády přispívaly do rozpočtu méně, musí se s penězi začít hospodařit trochu jinak než v minulosti.“

Dotace – umíme je využít?

V loňském roce Česko z unijního rozpočtu dostalo o 68,5 miliardy korun víc, než kolik do něj odvedlo. Za celou dobu členství v EU přineslo České republice přes 800 miliard korun.

Čtěte také

„Druhá věc je, jak se tyto peníze čerpají a na co se vynakládají,“ dodává Ivan Hoffman s tím, že spoustu projektů Česko spolufinancuje a ne vždy s těmito prostředky hospodaří dobře.

Dotační systém se dostává do rozporu s mechanismem přirozené tržní soutěže, přináší i řadu regulací a plánování. Snižování regionálních rozdílů je sice dobrá myšlenka, ale v praxi se ne vždy projeví pozitivně, poukazuje Hoffman na to, že statistika je jedna věc a skutečná efektivita investic věc druhá.

Další témata rozhovoru: Česko žaluje Evropskou komisi; vzestup AfD v Německu; stavba nemocnice ve Zlíně; nové sazby DPH na pivo.

Spustit audio

Související