Ivan Hoffman: Evropský parlament je drahý a nereformovatelný. Cesta je v návratu ke kořenům EU

27. květen 2019

Ve volbách do Evropského parlamentu celoevropsky uspěli lidovci. České volby vyhrálo ANO před druhou ODS a třetími Piráty. O čem vypovídají volební výsledky nejen u nás?

Česká volební účast přes 28 % je vysoká. Navzdory tomu, že si politici opět stěžují, že k volbám mohlo přijít více lidí,“ myslí si komentátor Ivan Hoffman. Celoevropská volební účast přes 50 % podle něj vypovídá o tom, že „jsou země, které věří, že Evropský parlament má moc doopravdy určovat evropskou politiku“.

Čtěte takéKoho volili vaši sousedi? Prohlédněte si nejpodrobnější mapu výsledků voleb do Evropského parlamentu

Já Evropskému parlamentu až takový význam nepřipisuji. Mám pocit, že je to instituce velice drahá, nákladná, nefunkční a nereformovatelná,“ oponuje Ivan Hoffman. Poválečný mírový projekt Evropské unie byl přitom podle něj založen dobře. „Ale jak států přibývalo, rostla ústřední moc a současně začaly klesat pravomoci jednotlivých členů. A dnes je Evropská unie projekt, který se vzdálil občanům.‟

Evropský parlament se nezmění

Evropský parlament (ilustrační snímek)

Dvě hlavní frakce v Evropském parlamentu ztratí nadpoloviční většinu. Posílí liberálové a také nesystémové strany, které cítí větší potřebu reformy. Jejich hlas bude více slyšet, ale nebude rozhodující, aby určoval agendu,‟ shrnuje Ivan Hoffman.

Změní se to, že tyto frakce si budou muset mezi sebou více povídat, a to je pro demokracii dobré. EP ale i nadále zůstane pod vlivem nadnárodních korporací a bank, které v něm díky šikovnému lobbingu prosazují své vlastní byznysové zájmy nadřazené občanskému provozu.‟

Cestu z této slepé uličky vidí Ivan Hoffman v návratu ke kořenům. „Jsem spíš pro Evropu regionů než pro Evropu států. Nebo i Evropu jednotlivých obcí,‟ usmívá se.

Pro ČSSD je místo jedině na levici

Výsledky eurovoleb u nás na prvních třech místech kopírují výsledky posledních voleb do českého parlamentu. Většina ze stran, které nyní uspěly, je podle Ivana Hoffmana nejen proevropská, ale i probruselská, a tedy spokojená s dnešním stavem EU. Překvapením je podle něj především propad ČSSD, která nezískala žádný mandát.

Výsledky českých voleb do Evropského parlamentu

Možná to je pro sociální demokraty cenná zkušenost. Musejí si promyslet, co chtějí dělat, jakou a čí stranou chtějí být. Chtějí-li být městskými liberály, tak tam nemají vůbec žádný prostor. Pokud tedy sociální demokracie chce v budoucnu hrát nějakou roli, musí se omladit a musí to být levicová strana, jiná cesta není,“ uzavírá Ivan Hoffman.

Další témata rozhovoru: Jaký efekt mělo dění kolem brexitu na výsledky eurovoleb? O čem svědčí vítězství Marine LePennové ve Francii? A jak českou politickou scénu ovlivnily události kolem rezignace ministra kultury Antonína Staňka?

Spustit audio

Související