Ivan Hoffman: Bojuje se v Hongkongu o demokracii, nebo jde o „radost z demonstrování“?

29. červenec 2019

Centrum Hongkongu opět zaplavily tisíce účastníků protestu proti policejní brutalitě, ke které čínská vláda sáhla při minulých demonstracích. O co jde protestujícím?

Čtěte takéV Hongkongu pokračují protesty. Demonstranti se vydali do centra města navzdory zákazu policie

Demonstranti už několik týdnů požadují úplné stažení kontroverzního návrhu zákona, který by umožňoval vydávat lidi podezřelé z trestného činu do pevninské Číny. Kritici takzvaného extradičního zákona se obávají, že by norma narušila právní nezávislost poloautonomního Hongkongu a že podezřelí vydaní do Číny by tam mohli čelit nespravedlivým politicky motivovaným procesům.

Jde o radost z demonstrování?

Podle Ivana Hoffmana už ale v Hongkongu nejde ani tak o extradiční zákon, jehož zavedení hongkongská vláda odvolala. „Jakmile protesty jednou začnou, lidé si je oblíbí a pak už si vymýšlejí další důvody, proč protestovat,“ myslí si komentátor.

Snímky z demonstrací v Hongkongu.

Ve chvíli, kdy se k tomu připletou radikálové, což se velmi často stává, tehdy je potřeba učinit závažné rozhodnutí, jestli tomu přihlížet, anebo zjednat pořádek. A ten, když se zjednává, tak kolem toho padne nějaká rána. Ale teď v Hongkongu už to není žádná legrace – tam už se střílí gumové projektily a náboje s plynem.“

K eskalaci napětí při podobných protestech podle Ivana Hoffmana dochází vždy, „otázka je, do jaké míry se bojuje o demokracii a do jaké míry jde o radost z demonstrování, kterou vidíme s nástupem každé mladé generace.“

Zásah v Rusku byl kultivovaný

Čtěte takéMoskevská policie zasáhla proti nepovolené demonstraci za svobodné volby, zadržela přes 1000 lidí

K potlačení demonstrace došlo také v Rusku, kde policie zasáhla proti účastníkům sedmihodinového nepovoleného protestu proti podmínkám komunálních voleb, ze kterých úřady vyloučily opoziční kandidáty. Hromadné zatýkání odsoudila šéfka unijní diplomacie nebo také české ministerstvo zahraničí.

Situace v Rusku je podle Ivana Hoffmana přehlednější. Na jednu stranu nebylo údajně zadrženým sděleno, čeho se dopustili. Na druhou stranu šlo o nepovolenou demonstraci a se zásahem policie se dalo tedy počítat. „Cenné je to, že se nestřílí do lidí a probíhá to kultivovaněji než to, co jsme viděli na obrázcích z Hongkongu nebo třeba předtím z Ukrajiny,“ myslí si komentátor.

Další témata rozhovoru: Připravuje se Británie pod vedením Borise Johnsona na brexit bez dohody? Proč dali voliči na Ukrajině přednost politické straně, která vznikla jen před necelými dvěma lety? A jaké šance dává Ivan Hoffman politické kariéře Dominika Haška?

Spustit audio

Související