Václav Malý: V Číně vládne perzekuce nejistoty. Represe se v posledních letech prohloubila

7. červen 2019

Uplynulo 30 let od brutálního zásahu čínského režimu proti pokojné studentské demonstraci na náměstí Nebeského klidu v Pekingu, při kterém zemřelo víc než tisíc lidí. Jak se od té doby Čína změnila?

V Číně je dodnes tato historická událost tabuizována a v učebnicích o ní není ani zmínka. Podle Václava Malého je to proto, aby příklad tehdejších studentů nepovzbudil současnou mladou generaci.

Strach a dobré bydlo

Tisíce lidí v Hongkongu si připomněli 30. výročí potlačení demonstrace na Náměstí nebeského klidu v Pekingu

Ta už má mnohem širší obzor. Zvýšila se i její životní úroveň a odborné vzdělání a režim nechce, aby tato generace žádala víc, než je jí dosud povoleno,“ myslí si. „Každý vládce, který se chce udržet u moci, začne falšovat historii. A světlé okamžiky, které neodpovídají jeho ideologickému pohledu, nechce připomínat.“

Dnešní ekonomický režim v Číně podle Malého už nemá se socialismem nic společného. Je to státní kapitalismus. Z Číny se stala světová velmoc, vyrostla v ní střední třída, která má dobrou životní úroveň. A to v kombinaci se strachem z perzekuce podle biskupa v lidech dusí touhu po svobodě.

Perzekuce nejistoty

Současný čínský režim stále velmi tvrdě postupuje proti disidentům, ale i proti křesťanům. „Při vchodech do modliteben nebo do kostelů jsou kamery. Často zmizí nějaký duchovní, kněz nebo pastor a po nějaké době se zase objeví. Je to taková perzekuce nejistoty, kdy nikdo neví, co může čekat.“

Číňané jsou pod tlakem nejen politickým, ale i sociálním. Vyvlastnění půdy vláda dostatečně nekompenzuje a lidé se dostávají do tíživé životní situace. Podle Malého je třeba, aby mezinárodní společenství vyvíjelo na Čínu větší tlak v otázce lidských práv.

Česko by nemělo mlčet

Oficiální přivítání prezidenta Miloše Zemana v Číně

Represe se v posledních letech prohloubila a je třeba, aby konečně i naši představitelé, kteří tak čile stále doporučují obchody s Čínou, do jednání zapojili také otázku lidských práv,“ zdůrazňuje.

Například Německo rozjelo s Čínou velký byznys, ale Angela Merkelová zároveň vždy zmíní nějaký konkrétní případ někoho pronásledovaného. A stejně to dělají další západní demokracie. Zatímco Česká republika mlčí. Je to ostuda.“

Další témata rozhovoru: Uplynulo 30 let od prvních polosvobodných voleb v Polsku. Co znamenaly pro tehdejší Československo? Papež je na návštěvě v Rumunsku. Jaká témata jeho cesta otevírá?

Spustit audio

Související