Iva Holmerová: Služby následné péče jsou podfinancované, přesto fungují. Je to vlastně ekonomický zázrak

11. duben 2019

Jaké změny potřebuje náš systém dlouhodobé následné péče? A co od zdravotně-sociálních služeb vlastně očekáváme?

Služby následné péče jsou podfinancované a je velice problematické zajistit je z prostředků poskytovaných v současné době zdravotními pojišťovnami. Lidé mají navíc mnohem větší nároky, než jsou schopna zařízení následné péče uspokojit. A větší nároky má i objektivní péče,“ říká v pořadu Jak to vidí gerontoložka Iva Holmerová.

Třebíčská LDN se přestěhovala do nových prostor

Klienti podle ní očekávají, že budou ubytováni relativně komfortně, tedy na jedno- případně dvoulůžkových pokojích, v čistém a útulném prostředí s odpovídajícím příslušenstvím. Současně očekávají, že o ně bude dostatečně postaráno i z hlediska zdravotnického.

Chyba je v systému

Tato zdravotní, ošetřovatelská a rehabilitační péče je ovšem nesmírně náročná, protože v těchto zařízeních bývají velmi často lidé s omezenou soběstačností. Nároky na ošetřující zdravotnický personál jsou tedy ještě daleko větší než v nemocnicích, kde mohou být lidé do jisté míry soběstační,“ vysvětluje docentka Iva Holmerová.

Jenom cena nemocničního lůžka často odpovídá ceně celého běžného hotelového pokoje.
Iva Holmerová

Tato zařízení přitom paradoxně nemohou čerpat příspěvek na péči. Ten náleží pečujícím domácnostem, sociálním zařízením a službám, ale nikoli nemocnicím, respektive zařízením dlouhodobé následné péče,“ pojmenovává gerontoložka jeden ze zásadních systémových problémů.

Ministerstva nekomunikují

Jaké systémové opatření by podle Ivy Holmerové mohlo zlepšit podmínky jak pro pacienty, tak pro samotná zdravotnická zařízení? „Myslím, že je zapotřebí integrovat zdravotnické a sociální služby a jednoznačně a správně je definovat. Vymezit, co je následná péče, která slouží k doléčení, rehabilitaci a návratu, a co je dlouhodobá péče, která by měla být integrovanou zdravotně-sociální službou.“

Je to vlastně ekonomický zázrak, že je systém takto podfinancovaný a péče je přitom stále poskytována.
Iva Holmerová

Podle gerontoložky také nefunguje komunikace mezi resorty ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí: „Dokonce i v dobách, kdy byli ministři ze stejné politické strany, nedocházelo k adekvátní komunikaci. A když se do toho přidá ještě specifický názor zdravotních pojišťoven, které zpravidla tvrdí, že navýšit financování nejde, vzniká totálně bludný kruh.“

Další témata rozhovoru: Co si obyčejní Britové myslí o neustálém posouvání termínu brexitu? Jak se brexit dotkne farmaceutického průmyslu? Zlehčuje se u nás sexuální násilí na ženách? A patří kojení na veřejná místa?

Spustit audio

Související