Imunoložka Eva Závadová: Dlouho nebylo jasné, jak tzv. dlouhý covid diagnostikovat

14. červen 2024

Specialistka se zabývá tzv. dlouhým covidem. „Diagnózu long covid jsme dlouho ani neměli a dlouho nebylo jasné, jak nemoc diagnostikovat,“ upozorňuje imunoložka. Za jak dlouho se může long covid projevit? Jak nahlíží na konopí? Proč fandí lázeňství a co prozradila o lázeňské péči v Izraeli? Jak tam pracují s všudypřítomným stresem?

„Měla jsem pacientku, která přišla o berlích! Vyšetřovali ji a na nic se nepřišlo. Kdyby se na problém přišlo dřív, mohlo se zabránit spoustě potíží a vážných komplikací. Snad se z toho poučíme,“ doufá imunoložka Eva Závadová.

Eva Závadová

Podle ní mají pacienti s long covidem poměrně dobré vyhlídky na uzdravení. „Naději to má, i když je to výzva. Imunitní systém pracuje pomalu.“

Dlouhý covid je prý nevyzpytatelný a neexistuje skupina lidí, která by jím logicky trpěla. „Kdo měl vážný covid, nemusí long covid mít a naopak. Je to autoimunitní záležitost, tedy reakce imunitního systému na zátěž, kterou prodělal. Protože se neprojeví hned, říká se jí long covid,“ vysvětluje Eva Závadová v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související