Je dobré vědět, s kým mám tu čest, tvrdí o umělé inteligenci publicista Josef Holý

17. červen 2024

„Umělá inteligence je stroj, který musíme využívat efektivně jako nástroj,“ tvrdí Josef Holý, publicista a spoluator pořadu Kanárci v síti. Co všechno se skrývá za dvěma písmenky A a I? Můžeme umělou inteligneci vnímat jako partnera, nebo je to jen pomocná berlička? Co jsou to dezinformace a proč je nebezpečné informovat pomocí emocí? 

„Vznik umělé inteligence sahá do 40. a 50. let, kdy vznikala právě informační věda. Už tehdy se začalo přemýšlet o tom, jak budou vypadat stroje, které toho umí hodně spočítat. Od té doby prošla AI překotným vývojem,“ popisuje Josef Holý.

„Celý vývoj umělé inteligence jde špatným směrem, protože já bych chtěl, aby za mě umyla nádobí a uklidila byt a já mohl psát poezii a věnovat se umění. A ono je to bohužel naopak,“ vtipkuje a směje se s Terezou Kostkovou v Blízkých setkáních.

„Jednadvacáté století je století informací, jako to dvacáté bylo století jádra a devatenácté páry. Takže bychom měli dbát na to, abychom byli informačně gramotní. To znamená posuzovat informace v kritickém kontextu a nevěřit každé blbině, kterou přede mě někdo postaví.“

autoři: Tereza Kostková , al
Spustit audio

Související