Hvězdné války IV: Nová naděje. Nejvýdělečnější film všech dob získal 7 Oscarů

25. května 1977 vstoupil do kin první díl mezigalaktické série Star Wars a přepsal filmovou historii. Do té doby se producenti báli financovat sci-fi filmy, protože se netěšily oblibě u diváků a většinou propadly. Vedení studia 20th Century Fox ale věřilo potenciálu režiséra George Lucase. Ten za poměrně směšných 10 milionů dolarů vytvořil vesmírné dobrodružství plné bizarních bytostí, stovek různých světů, mezigalaktických bitev a šermířských soubojů světelnými meči.

Natáčení provázelo mnoho problémů a vypadalo to, že film nakonec nevznikne. Když režisér odevzdal první verzi producentům, řekli mu, že to je absolutní katastrofa. Předělaná verze hned na premiéře ukázala, že to bude trhák. Snímek vydělal sedmdesátinásobek svého rozpočtu a získal sedm Oscarů. Od té doby se stalo sci-fi novým fenoménem.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Jindřich Bíč
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.